Trešdiena, 2024. gada 8. maijs
Teksta izmērs:

IN-HABIT

 

AKTIVITĀTES      REZULTĀTI

“Veselīgas un iekļaujošas pilsētas ” (IN-HABIT – Inclusive health and well-being in small and medium sized cities)

Programma: Eiropas Savienības “Apvārsnis 2020” programma

Projekta ieviešanas laiks: 01.09.2020. – 01.09.2025 (60 mēneši)

Projekta budžets: Plānotais projekta budžets 11 577 918.75  EUR Rīgas plānošanas reģions projektā piedalās kā projekta partneris ar plānoto projekta budžetu 204 250.00 EUR

Projekta vispārīgais mērķis:  Veicināt iekļaujošu veselību un labklājību četrās mazās un vidējās pilsētās Eiropas nomalēs – Kordovā (Spānija), Rīgā (Latvija), Lukā (Itālija) un Nitrā (Slovākija). Katrā pilsētā projekts izmantos līdz šim nepietiekami novērtētus resursus (kultūru, pārtiku, cilvēku-dzīvnieku saiknes un vidi), lai uzlabotu iekļaujošu veselību un labklājību, īpašu uzmanību pievēršot dzimtes un iedzīvotāju dažādības aspektiem. Projekta integrētā pieeja apvienos tehnoloģiskas, dabā balstītas, kultūras un sociālas inovācijas izvēlētās pilsētas teritorijās, lai veidotu tās par augstas kvalitātes, multifunkcionālām, atvērtām publiskām telpām.

Projekta mērķis Rīgā: Veselīgu un iekļaujošu kopienu popularizēšana Āgenskalna apkaimē, attīstot Āgenskalna tirgu par atvērtu un radošu pārtikas centru. Rīgas unikalitāte IN-HABIT projekta ietvaros izriet no koncentrēšanās uz ilgtspējīgu pārtiku kā pamatu veselīgai un iekļaujošai pilsētas sabiedrības un vietējo kopienu labklājībai. Galvenās aktivitātes attieksies uz Āgenskalna tirgus apkārtni. Mērķis ir izmantot apkaimes sniegtās iespējas, lai popularizētu veselīgus un ilgtspējīgus uztura paradumus, kā arī sociālās un kultūras iespējas, tādējādi padarot apkārtni par vēlamu un drošu vietu, kur dzīvot un kuru apmeklēt.

Projekta galvenās aktivitātes: Rīgā galvenokārt fokusēsies uz Āgenskalna tirgus apkaimi, un galvenās darbības būs saistītas ar infrastruktūras pilnveidošanu un atjaunošanu, kā arī vietējās sabiedrības izglītošanu pārtikas patēriņa jautājumos. Visa projekta ietvaros plānots iesaistīt vietējos partnerus un sabiedrību. Dažas no plānotajām aktivitātēm:

  • Āgenskalna tirgus apkārtnes transformēšana, kas paredz pielāgot apkārtējo ceļa infrastruktūru un pieguļošās teritorijas gan gājējiem, gan velosipēdistiem;
  • Jaunas zaļās zonas, sporta infrastruktūras un mākslas vietu izveide sadarbībā ar vietējiem māksliniekiem, sporta asociācijām un uzņēmumiem;
  • Interaktīvi pasākumi bērniem un vecākiem par veselīgu un ilgtspējīgu uzturu;
  • Izglītojoši kursi vietējiem pilsētvides dārzniekiem, kurus pasniegs speciālisti no Latvijas Universitātes botāniskā dārza;
  • INHABIT-APP izmantošana, lai atbalstītu veselīgu uzturu, ilgtspējīgu pārtikas ražošanu / patēriņu un pārstrādes praksi, kā arī fiziskas aktivitātes un sportu apkaimē. Tas tiks darīts ar dažādu uzvedības spēļu, digitālo vadlīniju un informatīvu materiālu palīdzību;
  • Jaunas pārtikas ķēdes izveidošana, kas apvieno lauksaimniekus, mazos mājražotājus, amatniekus, ēdināšanas uzņēmumus un patērētājus, lai saīsinātu pārtikas ķēdi un veicinātu veselīgas ēšanas paradumus;
  • Kulinārijas pasākumi, profesionālās apmācības un izglītības pasākumi jaunizveidotajā kopienas virtuvē, iesaistot bērnus, vecāka gadagājuma cilvēkus un citas mazāk aizsargātas sabiedrības grupas (etniskās minoritātes, personas ar invaliditāti), tādējādi veicinot sociālo kohēziju un nodrošinot taisnīgu labumu sadali;
  • Pārtikas, kam tuvojas derīguma termiņa beigas, savākšana un efektīva pārstrāde, sadarbojoties ar vietējiem pārtikas veikalu īpašniekiem.

Projekta ieguvumi: Projektā tiks sniegta informācija par to, kā ilgtspējīgas pārtikas sistēmas un veselīgs dzīvesveids var tikt sasaistīts ar kultūras un sociālo dzīvi, tādējādi veicinot sabiedrības izpratni par veselībai draudzīgiem pārtikas paradumiem. Tiks nodrošināta zināšanu un labās prakses apmaiņa par to, kā fizisko un sociālo inovāciju integrācija varētu stimulēt kolektīvās aktivitātes, kas ļauj dažādas izcelsmes un vecumu cilvēkiem (vietējie iedzīvotāji, tūristi un viesi, seniori, studenti, ģimenes ar bērniem) mijiedarboties ar pārtikas palīdzību, tādējādi veicinot uzvedības izmaiņas pārtikas patēriņa ieradumos.

Paredzamie rezultāti:

  • Āgenskalna tirgus teritorijas pārveidošana par daudzfunkcionālu pārtikas centru veselīgu patēriņa paradumu un sociālas iekļaušanas veicināšanai;
  • Atvērtas un iekļaujošas kopienas telpas izveide Āgenskalna apkaimē;
  • Aprites ekonomikas iniciatīvu un ilgtspējīgas ekonomikas izaugsmes veicināšana;
  • Projektā gūtās pieredzes uzlabošana un atkārtošana citās Latvijas pilsētās.

Projekta partneri:

  • Universidad de Cordoba, UCO, Spānija (koordinators)
  • Ayuntamiento de Cordoba, CORD, Spānija
  • Asociacion Vecinal Union Y Esperanza de Las Palmeras, AVUE, Spānija
  • Nodibinājums Baltic Studies Centre, BSC, Latvija
  • SIA BC Manufaktura, KQ, Latvija
  • Universita di Pisa, UNIPI, Itālija
  • Comune di Lucca, LUCCA, Itālija
  • Lucca Crea SRL, LCREA, Itālija
  • Slovenska Polnohospodarska Univerzita v Nitre, SUA, Slovākija
  • Mesto Nitra, NITRA, Slovākija
  • Tryptych, HIDE, Slovākija
  • The University of Reading, UREAD, Lielbritānija
  • Isimpact, ISIM, Itālija
  • Colini-Tripodi GBR, TSR, Vācija
  • Bridge fro Billions SL, B4B, Spānija
  • Design For Change Espana, DFC, Spānija
  • Book on a Tree LTD, BOT, Lielbritānija

 

Papildus informācija: Aija Zučika, projekta vadītāja, aija.zucika@rpr.gov.lv tālr.+371 28307589

Projektu finansē: IN-HABIT projekts ir saņēmis Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju atbalsta programmas „Apvārsnis 2020“ finansējumu saskaņā ar līgumu Nr. 869227.

Projekta mājas lapa: https://www.inhabit-h2020.eu/

___________________________________________________________________________

Inclusive health and well-being in small and medium-sized cities – IN-HABIT

Program: European Union’s Horizon 2020 research and innovation program

Project duration: 01.09.2020. – 01.09.2025 (60 months)

Project budget: Planned project budget 11 577 918.75 EUR. Riga planning region contributes to the Project as Project partner with amount 204 250.00 EUR.

Main objective: Four peripheral small and medium-size cities (SMSCs) – Cordoba (Spain), Riga (Latvia), Lucca (Italy), and Nitra (Slovakia) – will take the lead to test visionary and integrated solutions to foster Inclusive Health and Wellbeing (IHW) in SMSCs with a focus on gender and diversity. IN-HABIT visionary approach consists of the innovative mobilization of existing undervalued resources (culture, food, human-animal bonds, and environment) to increase IHW. The integrated approach is based on the combination of technological, digital, nature-based, cultural, and social innovations in selected urban public spaces.

The objective in Riga: to promote healthy and inclusive communities in Agenskalns neighborhood in Riga by developing Agenskalns market into an open and creative food hub. The distinctiveness of Riga in IN-HABIT derives from a focus on sustainable food as the basis for healthy and inclusive urban wellbeing. The main activities will concern  the area surrounding the Agenskalns market. The goal is to utilize the potential of the latter as a space of promoting healthy and sustainable food habits, social and cultural integration, and cohesion, thus making the neighborhood a desirable and safe place to live and visit.

Main activities: In Riga, the team will concentrate on: (i) improvements of physical public infrastructures in and around the territory of Agenskalns market in Riga, and (ii) the promotion of food-related educational and consumption practices. While some key components of the solutions (spaces to be renovated, main infrastructures and functions, key innovations) have been defined, many elements of the transformation plan will be co-designed with local stakeholders.

  • Transformation of one square and related traffic junctions next to Agenskalns market into a new, easily accessible and green urban square to encourage the use of bicycles and healthy mobility practices (ongoing).
  • New green zones, sports facilities and art corners will be co-deployed in collaboration with local artists, sports associations and enterprises.
  • Interactive events for children and parents about healthy nutrition and sustainable diets.
  • Educational courses for urban gardeners in collaboration with specialists of the Botanical Garden of the University of Latvia and other partners.
  • Behavioral games, digital guidance and information provided throughout the INHABIT-APP to support healthy diets, sustainable food production/consumption and recycling practices as well as physical activity and sports (walking and cycling) in the neighborhood.
  • Novel food chain arrangements that bring together farmers, small-scale processors, food artisans, craftsmen and women, catering businesses and consumers to shorten supply chains and promote healthy food habits (ongoing).
  • Culinary events, vocational training and educational activities in the newly established community kitchen, with the involvement of children, elderly and other vulnerable groups (ethnic minorities, persons with disability), thereby contributing to social cohesion and delivering a fair and equitable distribution of benefits.
  • New collection and re-use practices for food close to its expiration date in collaboration with the food shop owners in the market.

Expected outcomes: The project will deliver information on how sustainable food systems and healthy lifestyles can interlink with cultural and social life-promoting health conscious food habits. Testbeds and good practices will be provided on how the integration of physical and social innovations might stimulate collective activities that allow individuals from different backgrounds and ages (residents, visitors, seniors, students, families with children) interact around healthy food, thus fostering behavioral changes in food habits, and educational and consumption practices.

Expected results:

  • Transformation of Agenskalns market in Riga into a multifunctional food hub for promoting healthy consumption habits and social inclusion;
  • Open and inclusive community spaces in Agenskalns neighborhood;
  • Promotion of circular economy initiatives and sustainable economic growth;
  • Upscaling and replication of best practices in other cities in Latvia.

Project partners:

  • Universidad de Cordoba, UCO, Spain (coordinator)
  • Ayuntamiento de Cordoba, CORD, Spain
  • Asociacion Vecinal Union Y Esperanza de Las Palmeras, AVUE, Spain
  • Nodibinājums Baltic Studies Centre, BSC, Latvia
  • SIA BC Manufaktura, KQ, Latvia
  • Universita di Pisa, UNIPI, Italy
  • Comune di Lucca, LUCCA, Italy
  • Lucca Crea SRL, LCREA, Italy
  • Slovenska Polnohospodarska Univerzita v Nitre, SUA, Slovakia
  • Mesto Nitra, NITRA, Slovakia
  • Tryptych, HIDE, Slovakia
  • The University of Reading, UREAD, United Kingdom
  • Isimpact, ISIM, Italy
  • Colini-Tripodi GBR, TSR, Germany
  • Bridge fro Billions SL, B4B, Germany
  • Design For Change Espana, DFC, Spain
  • Book on a Tree LTD, BOT, Lielbritānija
  • Belgisch Laboratorium van de Elektriciteitsindustrie Laborelec CVBA, LABORELEC, Belgium
  • Wellness Telecom SL, WTG, Spain
  • Pontificia Universidad Javeriana, PUJ, Colombia\

 

Additional information: Aija Zučika, project manager, Email: aija.zucika@rpr.gov.lv; Phone.+371 28307589

The project is financed by: IN-HABIT project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No 869227.

Project home page: https://www.inhabit-h2020.eu/

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!