Trešdiena, 2025. gada 5. novembris
Teksta izmērs:

Social Food Webs

Projekta nosaukums:

Sociāli pārtikas aprites tīkli – sociāli iekļaujoši apritīguma risinājumi pārtikas izšķērdēšanas novēršanai // Social Circular Food Webs – Socially inclusive circular solutions for food waste prevention

Akronīms: Social Food Webs

Programma:

INTERREG EUROPE starpreģionu sadarbības programma 2021.-2027.gadam.

Prioritāte:

2.Zaļāka Eiropa

Ieviešanas periods:

2025.gada maijs – 2029. gada jūlijs (51 mēnesis)

Projekta kopējais budžets:

2 019 690 eiro , Rīgas plānošanas reģiona līdzfinansējums – 209 999 eiro

Vadošais partneris:

Dienvidaustrumsomijas Lietišķo zinātņu universitāte (South-Eastern Finland University of Applied Sciences, XAMK), Somija

Partneri:

  • Lilles Eiropas metropole (Lille European Metropolis), Francija;
  • Veljes pašvaldība (Vejle Municipality), Dānija;
  • Valles Occidental apgabala pašvaldība (Valles Occidental County Council), Spānija;
  • Lielpolijas reģions (Wielkopolska Region), Polija;
  • Rīgas plānošanas reģions, Latvija;
  • Porto pašvaldības Vides uzņēmums (Environment Company of Porto Municipality, EMAP), Portugāle;
  • Austrumflāmu Ekonomiskā padome (Economic Council of East Flanders, EROV), Beļģija

Projekta mājas lapa:

https://www.interregeurope.eu/social-food-webs

Projekta mērķis:

Katru gadu ES tiek izšķiesti vairāk nekā 58 miljoni tonnu pārtikas, savukārt vairāk nekā 37 miljoni ES iedzīvotāju nevar atļauties kvalitatīvu maltīti katru otro dienu (Eurostat, 2023). Pārtikas atkritumi rada 16 % no SEG emisijām ES pārtikas sistēmā un rada ekonomiskus zaudējumus 132 miljardu eiro apmērā (SWD (2023) 421). Projekta mērķis ir uzlabot politiku, kas atbalsta vietējās pārtikas aprites, lai tās būtu efektīvas, ilgtspējīgas, saistītas un iekļaujošas, izmantojot aprites ekonomikas modeļa principus. Šīm ķēdēm ir jākalpo, lai veicinātu atkritumu rašanās novēršanu un pārtikas un organisko atkritumu recirkulāciju, īpaši koncentrējoties uz pārtikas pārpalikuma pārdali vides, sociālo un ekonomisko labumu gūšanai. Pārtikas izšķērdēšana ir sistēmiska problēma, tādēļ nepieciešama cieša sadarbība ar valsts iestādēm, akadēmiskajām aprindām, privātajiem uzņēmumiem, sociālās ekonomikas struktūrām, NVO un iedzīvotājiem. Projekta centrā ir starpreģionu mācības starp 8 Eiropas reģioniem, lai apmainītos ar pieredzi, kopīgi strādātu pie politikas uzlabojumiem un uzraudzītu šo uzlabojumu rezultātus. Paraugprakse tiks apmainīta ar plašāku Eiropas kopienu, lai iedvesmotu labāku politikas veidošanu un veicinātu pāreju uz ilgtspējīgu Eiropas pārtikas sistēmu. Mācības koncentrējas uz trim galvenajām tēmām:

  • Pārtikas izšķērdēšanas novēršanas tīklu attīstīšana sociālo un vides ieguvumu nodrošināšanai,
  • Pārtikas pārdales pārvaldības un uzraudzības tehnoloģijas,
  • Jaunu uzņēmējdarbības modeļu atbalstīšana pārtikas pārpalikuma izplatīšanā.

Social Food Webs attīsta reģionālās spējas, lai attīstītu spēcīgus daudzu dalībnieku tīklus, lai samazinātu pārtikas izšķērdēšanu un stiprinātu nodrošinātību ar pārtiku.

Projekta darbības un pasākumi:

1.Informācijas un labās prakses piemēru apkopošana
Par katru iesaistīto reģionu un/vai pašvaldību tiks apkopoti labās prakses piemēri un informācija, kas saistīta ar:

  • pārtikas atkritumu rašanās novēršanu;
  • pārtikas un organisko atkritumu recirkulāciju;
  • pārtikas pārpalikuma pārdali vides, sociālo un ekonomisko labumu gūšanai.

2. Labās prakses piemēru un informācijas analīze, izvērtējot labās prakses piemēru pārneses potenciālu.
3. Semināri, tikšanās un pieredzes apmaiņas braucieni ieinteresēto pušu pārstāvjiem.
4. Informācijas sagatavošana un izplatīšana, publicitātes pasākumi.
5. Priekšlikumu izstrāde reģionu un pašvaldību politikas īstenotājiem par uzlabojumiem politikas plānošanas dokumentos un politikas īstenošanā attiecībā uz vietējās pārtikas aprites atbalstu, lai tā būtu efektīva, ilgtspējīga, saistīta un iekļaujoša, izmantojot aprites ekonomikas modeļa principus.
6. Labās prakses piemēru adaptēšana un uzlabojumu ieviešana politikas īstenošanā reģionu un pašvaldību līmenī pārtikas aprites jomā.
7. Ieviesto uzlabojumu efektivitātes vērtēšana un informācijas apkopošana.

Projekta koordinatore Rīgas plānošanas reģionā:

Katrīna Celeste, katrina.celeste@rpr.gov.lv, tālr. + 371 27470832

__________________________________________________

Name of the project: 

Social Circular Food Webs – Socially inclusive circular solutions for food waste prevention

Acronym: Social Food Webs

Programme: 

INTERREG EUROPE interregional programme 2021 – 2027

Priority: 

  1. Greener Europe

Implementation period: 

May 2025 – July 2029 (51 months)

Total budget:

EUR 2 019 690, Riga Planning Region budget – EUR 209 999

Partner consortium: 

Lead partner:

  • South-Eastern Finland University of Applied Sciences (XAMK), Finland

Partners:

  • Lille European Metropolis, France;
  • Vejle Municipality, Denmark;
  • Valles Occidental County Council, Spain;
  • Wielkopolska Region, Poland;
  • Riga Planning Region, Latvia;
  • Environment Company of Porto Municipality (EMAP), Portugal;
  • Economic Council of East Flanders (EROV), Belgium

Project website:

https://www.interregeurope.eu/social-food-webs

Main goal of the project:

The project aims to strengthen policies that support local food systems by making them more effective, sustainable, inclusive, and interconnected, following the principles of the circular economy. A key focus is on preventing food waste and promoting the redistribution of surplus food to generate environmental, social, and economic benefits. Because food waste is a systemic challenge, the project encourages collaboration across sectors—including public institutions, academia, businesses, NGOs, social economy actors, and citizens. The Social Food Webs project centers on interregional learning between 8 European partners to exchange experiences, work on policy improvements together and monitor the results of these improvements. This includes an analysis of regional policy situations, challenges, key stakeholders, and contextual drivers. On a regional level, partners convene stakeholder groups as a local forum to discuss the regional policy situation and drivers, share examples of best practice from other regions, and co-create and implement policy improvements. In-person interregional meetings involve partners and stakeholders, increasing capacity for collaboration.

These themes represent the key learning areas for policy improvement, identified during the project preparation phase:

  • Developing food waste prevention networks for social and environmental benefits,
  • Food redistribution management and monitoring technologies,
  • Supporting new business models for the distribution of surplus food.

Project coordinator in the Riga Planning Region:

Katrina Celeste, katrina.celeste@rpr.gov.lv, tel. +371 27470832

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!