Otrdiena, 2025. gada 28. oktobris
Teksta izmērs:

Galvejas pieredze kā iedvesma Rīgas plānošanas reģionam

22 Okt, 2025

Septembra pēdējā nedēļā projekta SLOWDOWN Rīgas plānošanas reģiona komanda Elīna Brigmane un Edgars Ražinskis, kā arī Una Meiberga no Āgenskalna tirgus un Alīna Lukjanceva no Mārupes un Olaines novadu vietējās rīcības grupas “Pierīgas Partnerība” devās uz Īrijas Galvejas reģionu, lai piedalītos 4. starpreģionu tematiskajā seminārā un izpētes vizītē ar pārējiem projekta partneriem.

Vizīte Galvejā sniegusi vairākas būtiskas atziņas un ierosmes, kas varētu tikt pārnestas uz Latvijas apstākļiem. Šis galamērķis ir izcils piemērs tam, kā dati, sadarbība un inovācijas spēj kalpot par pamatu ilgtspējīgai tūrisma un lauksaimniecības uzņēmējdarbības attīstībai.

Īpaši iespaidīga bija Galvejas tūrisma galamērķa pārvaldības organizācijas pieeja datu izmantošanai. Tūrisma nozare reģionā sistemātiski vāc un analizē informāciju par apmeklētājiem, viņu vajadzībām un paradumiem, lai veicinātu pakalpojumu kvalitāti un pieņemtu mērķtiecīgus lēmumus par tirgus attīstību. Īrijas kolēģi koncentrējas uz diviem galvenajiem mērķtirgiem – ASV un Franciju – un reklāmas kampaņu plānošanā ņem vērā ne vien statistiskos rādītājus, bet arī sociāli politiskos un ekonomiskos notikumus katrā no šiem tirgiem. Šāda stratēģiska pieeja palīdz precīzāk prognozēt pieprasījumu un pielāgot piedāvājumu, saglabājot līdzsvaru starp ekonomisko izaugsmi un vietējās kopienas interesēm.

Galvejas reģiona tūrisma stratēģijā uzsvērts, ka ilgtspējīga izaugsme prasa mērķtiecīgus ieguldījumus datu infrastruktūrā un sadarbības tīklos. Pilsētā darbojas arī īpaši izveidots tūrisma tīkls, kas regulāri apkopo apmeklētāju atsauksmes un analizē apmierinātības rādītājus, identificējot uzlabojumu iespējas saistībā ar pieejamību, pārvietošanās ērtumu, vietējo pārtiku un pakalpojumu sniegšanu. Galveja tiek uzskatīta arī par vienu no Īrijas “smart tourism” pionierēm, kur datu risinājumi tiek izmantoti ne tikai plānošanā, bet arī ikdienas komunikācijā ar apmeklētājiem.

Otrs būtisks pieredzes aspekts ir BIA Innovator Campus, https://biainnovatorcampus.ie/

– mūsdienīgs pārtikas un lauksaimniecības produktu attīstības centrs Athenry pilsētā, kas kalpo kā inkubators mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Centrs piedāvā ražošanas telpas, inovāciju laboratorijas, koplietošanas virtuves, produktu testēšanas iespējas un mentoru atbalstu uzņēmumiem, kas vēlas pilnveidot savus produktus un pielāgot tos eksporta tirgiem. Šī iniciatīva demonstrē, kā lauksaimniecības un pārtikas sektora uzņēmēji var izmantot koplietošanas infrastruktūru un zinātnisku atbalstu, lai veicinātu produktu kvalitāti, inovācijas un konkurētspēju.

BIA Innovator Campus ir izveidojis ciešu sadarbību ar Īrijas pārtikas pētniecības institūtu Teagasc un citiem nozares partneriem, radot integrētu vidi, kur zinātne, uzņēmējdarbība un izglītība veido vienotu inovāciju ekosistēmu. Tā ir viena no pirmajām šāda tipa iniciatīvām Īrijā, kas vienuviet apvieno vairākas pārtikas nozares – piena, gaļas, zivju un dārzeņu pārstrādi. Projekts saņēmis plašu atbalstu gan no nacionālajiem, gan ES fondiem un kalpo kā modelis citiem reģioniem, kas vēlas stiprināt vietējo pārtikas pievienotās vērtības ķēdi.

Galvejas reģiona attīstības pieredze arī parāda, cik svarīga ir integrēta pieeja – tūrisma, kultūras, uzņēmējdarbības un kopienu līdzdalības sasaistīšana. Pilsētā tiek īstenoti “Destination Experience Development Plan” (DEDP) formāta projekti, kuros uzņēmēji, pašvaldības un valsts institūcijas kopīgi veido jaunas iniciatīvas. Šāda pārvaldības forma ļauj vienlaikus attīstīt ekonomiku, kultūras vidi un iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

  • “No Galvejas pieredzes Rīgas plānošanas reģions varētu aizgūt vairākas būtiskas mācības – datu pārvaldības un analītikas attīstību, tematisko tirgu fokusēšanu, reģionālu pārtikas inovāciju centru izveidi un ciešāku sadarbību starp uzņēmējiem, pētniecības institūcijām un kopienām. Tāpat būtiski ir sekot Galvejas piemēram ilgtspējības jomā — savienot tūrisma izaugsmi ar vietējo ainavu, kultūras mantojuma un dabas resursu saglabāšanu. Šī vizīte vēlreiz apliecināja, ka veiksmīga reģionālā attīstība ir balstīta datos, zināšanās un cilvēku sadarbībā. Galvejas pieredze rāda, ka inovācijas un ilgtspēja nav pretstati, bet gan savstarpēji papildinoši elementi, kas kopā veido gudras, noturīgas un pievilcīgas vietas nākotnes ceļotājiem un iedzīvotājiem.” Edgars Ražinskis, projekta tūrisma eksperts.
  • “Dalība projekts “SLOWDOWN” vizītē Īrijā ļāva ieraudzīt, kā ilgtspējīgs tūrisms var attīstīties līdzsvarā ar vietējo kopienu un dabas teritoriju aizsardzību. Īpaši vērtīgi bija iepazīt BIA Innovator Campus pārtikas uzņēmumu inkubatoru un redzēt, kā stratēģiski tiek stiprināti jaunie un vidēja lieluma uzņēmumi — šāda atbalsta ekosistēma būtu ļoti nozīmīga arī Latvijā. Līdzīga pieeja raksturo arī Āgenskalna tirgu un Kalnciema kvartālu, kur autentiska vietējā pārtika, kultūra un uzņēmējdarbība savienojas vienotā, ilgtspējīgā attīstības modelī.” Una Meiberga, Āgenskalna tirgus Attīstības projektu vadītāja.
  • ““SLOWDOWN” pieredzes brauciens deva lielisku iespēju iepazīt Īrijas kultūrvēsturisko mantojumu un tās tūrisma piedāvājumu. Īrijā īpaši izjūtama vēlme saglabāt un stiprināt savu kultūras mantojumu — gan amatniecībā, gan ēdiena gatavošanā, gan ikdienas saskarsmē. Tas daudzējādā ziņā atgādina Latviju, kur arī tiek augstu vērtēta daba, klusums un saknes. Viens no interesantākajiem vietējo ražotāju piemēriem prātā palikusi Siera ražotāja “Kylemore Farmhouse Cheese”, https://kylemorefarmhousecheese.com/ stāsts, kur ar mākslīgā intelekta palīdzību tika noskaidrots, ka vietējā piena sastāvs ir līdzīgs Šveicē konkrēta reģiona pienam. Tā rezultātā saimniece devas uz Šveici apgūt šīs valsts siera ražošanas pieredzi un pielietoja to atgriežoties Īrijā, saimiecībā, kur ģimene vairākas paaudzēs nodarbojas ar piena saimniecību.” Alīna Lukjanceva, Vietējās rīcības grupas “Pierīgas Partnerība” administratīvā vadītāja.

SLOWDOWN

Galerija

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!