Svētdiena, 2024. gada 28. aprīlis
Teksta izmērs:

Ieskats seminārā “Mūsdienīga profesionālā un pieaugušo izglītība reģiona attīstībai”

04 Dec, 2023

Rīgas plānošanas reģiona pasākums “Mūsdienīga profesionālā un pieaugušo izglītība reģiona attīstībai” šoreiz  tika organizēts Rīgas valsts tehnikuma (RVT) karjeras centrā šī gada 23.novembrī. Pasākuma mērķis bija uzsvērt pieaugušo izglītības sasaisti ar darba tirgu un sadarbības tīklu veidošanu ar uzņēmējiem un citām ieinteresētajām pusēm. Pasākumā piedalījās regiona Reģionālās attīstības koordināccijas nodaļas pārstāvji, pieaugušo izglītības speciālisti vai koodinatori no Ādažu, Ropažu, Siguldas, Salaspils, Ķekavas un Mārupes  novadiem.

Seminārs sākās ar ekskursiju, iepazīsot RVT  moderno infrastruktūru un uzzinot par izglītības  iespējām jauniešiem un pieaugušajiem. Viesus uzrunāja RVT Karjeras centra vadītāja Solveiga Keistere un RVT Pieaugušo izglītības metodiķis Guntars Loba. Semināra turpinājumā Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vecākā eksperte Dace Puriņa runāja par pieaugušo izglītības politikas aktuālākajiem jautājumiem.

Pašvaldību un reģionu līmenī būtiski apzināties, ka pieaugušo izglītība ir cilvēkkapitāla attīstības jautājums. Politiski Latvijas cilvēkkapitāla attīstība ir 3 ministriju: Ekonomikas ministrijas, Labklājības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā. Ir izveidota Cilvēkkapitāla attīstības padome, ko koordinē Ekonomikas ministrija, un Apvienotā pieaugušo izglītības koordinācijas komisija.

Dace Puriņa informēja arī par grozījumiem Izglītības likumā, kas saistīti ar neformālās izglītības programmu licencēšanu, un par individuālo mācību kontu pieejas virzību.

Latvijas Pieaugušo izglītības asociācijas (LPIA) padomes priekšēdētāja Iluta Krūmiņa pastāstīja par Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) un LPIA kopīgo Erasmus+ projektu “Partner UP”, kas veido ceļa karti pieaugušo izglītības aktivizēšanai un aktualizēšanai, iesaistot dažādu līmeņu ieinteresētās puses, tajā skaitā – pieaugušo izglītības koordinatorus pašvaldībās, un veidojot sadarbības tīklus.

Balstoties uz grupu diskusijām ar pieaugušo izglītībā iesaistītām pusēm, ir izveidota vīzija prasmju pilnveides ceļa paplašināšanai.  Tiek ierosinātas 5 prioritātes, kuru starpā – plānošanas reģionu iesaiste lēmumu pieņemšanā un definēta pieaugušo izglītības koordinatoru loma. 

Tā kā pieaugušo izglītības mērķi ietver prasmju nodrošināšanu atbilstoši uzņēmēju un darba tirgus vajadzībām, būtiska ir pieaugušo izglītības profesionāļu spēja sadarboties ar citu jomun pārstāvjiem. Semināra pēcpusdienas daļā dalībnieki iesaistījās interaktīvā spēlē, kas attīsta sadarbības un komunikācijas prasmes. Spēli vadīja Nordic Group eksperts Valdis Puriņš.

Galerija

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!