Ceturtdiena, 2024. gada 2. maijs
Teksta izmērs:

Uzsākta arheoloģiskā izpēte “Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā” Olainē

05 Jūl, 2022
2022. gada 04. jūlijā uzsākta arheoloģiskā izpēte “Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā” Olainē pie Olaines vēstures un mākslas muzeja, kurā iesaistīti skolēnu vasaras nodarbinātības programmas dalībnieki.
Šogad plānots veikt divu Pirmā pasaules kara krievu armijas zemnīcu atrašanās vietu izpēti, lai iegūtu informāciju par karavīru sadzīves apstākļiem zemnīcā, kā arī par tās izmēriem un pielietojumu kara laikā. Mērķis ir arī atrast taustāmas liecības par latviešu strēlnieku vienību uzturēšanos karavīru mītņu vietās Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruta teritorijā.
Arheoloģiskā izpēte Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruta teritorijā notiek jau sesto gadu.
Arheoloģiskā izpēte turpināsies līdz 15.jūlijam Olaines Vēstures un mākslas muzeja vecākā speciālista Māra Ribicka un arheologa Normunda Jēruma vadībā.
Olaines vēstures un mākslas muzejs ir viens no Rīgas plānošanas reģiona partneriem projektā Militārais mantojums. 2020. gada jūlijā Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā Jelgavas ielā 5, Olainē, tika uzsākta arheoloģiskā izpēte, kuras mērķis bija izpētīt divu teritorijā esošo krievu armijas zemnīcu atrašanās vietas un iegūt papildus informāciju par būvkonstrukcijām un materiāliem, kādus pielietoja krievu armijas karavīri Pirmā pasaules kara laikā, būvējot zemnīcas, kas bija daļēji iedziļinātas purvainajā augsnē. Arheoloģiskās izpētes mērķis ir sasniegts un iegūta informācija par zemnīcu izmēru, konstrukciju īpatnībām un zemnīcu novietojumu. Tika iegūti priekšmeti: glazēti krāsns podiņu fragmenti, vara monētas (kapeikas, 19. gs. otrā puse, 20. gs. sākums), kaltas naglas, stikla pudelīte, dažāda biezuma ādas fragmenti un citi priekšmeti.

Šobrīd maršruta teritorijā ir pabeigti būvniecības darbi, kuru laikā tika rekonstruēta zemnīca – uguns punkts. Būvniecības laikā izveidota stilizēta dzelzsbetona vitrīna – skapis, kurā atrodas arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti; ir pagarināta pastaigu laipa, izveidots jauns informācijas stends ar zinātniskās izpētes rezultātā iegūto informāciju.

Atjaunotā zemnīca ir kļuvusi par vērtīgu papildinājumu muzeja izstrādātajam izziņas maršrutam un programmai “Ceļojums laikā, 1919”, kuras laikā dalībnieki tiek sadalīti 2 grupās, kurās pilda dažādus uzdevumus un saņem bagātīgu informāciju par notikumiem 1.Pasaules kara laikā. Programmu īpaši iecienījušas skolēnu grupas, jo tā dod iespēju daudz pilnvērtīgāk iedziļināties vēstures notikumos, un kā atzīst paši skolēni, arī viņu interese pieaug un ļauj viņiem vēsturi saskatīt no cita skatu punkta. Kā novērots muzejā, tieši šie bērni un jaunieši ir tie, kas muzejā atgriežas atkārtoti, bet nu jau ar saviem vecākiem.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs aicina visus interesentus uz Pirmā pasaules karas vēstures izziņas maršruta apskati, kas ir brīvi pieejams ikvienam interesentam. Ikdienā blindāža un zemnīca ir slēgtas drošības apsvērumu dēļ, tāpēc lūdzam iepriekš pieteikties, ja ir vēlme tās apskatīt no iekšpuses. Iepriekšēja pieteikšanās, zvanot: 22057669 (Māris).

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!