Ceturtdiena, 2024. gada 2. maijs
Teksta izmērs:

C-Track50 vebinārs par investīcijām CO2 samazināšanā

12 Jūn, 2020

   

Klimata aizsardzība kļūst par vienu no galvenajām pilsoņu rūpēm, un viņi ir parādījuši savu vēlmi veikt steidzamus pasākumus. Atbildot uz to, Eiropas Savienība ierosināja jauno Eiropas zaļo vienošanos, taču vietējās pašvaldības visā Eiropā (piemēram, pašvaldības) jau ir veikušas pasākumus, lai mazinātu viņu oglekļa emisijas. Viņu centienus galvenokārt ir atbalstījuši Eiropas, valsts, reģionālie un vietējie fondi, kas mobilizēti Pilsētu mēru pakta rīcības plāniem. Vēl viens svarīgs finanšu resursu avots ir finansējums, ko iedzīvotāji nodrošina vietējos projektos.

Šajā kontekstā otrais C-Track 50 vebinārs notika  2020. gada 9. jūnijā, pulcējot vairāk nekā 130 dalībniekus un parādot vietējo ieinteresēto personu plašo interesi visā ES par risinājumu meklēšanu vērienīgu projektu īstenošanai. Seminārā galvenā uzmanība tika pievērsta dažādām novatoriskām shēmām ilgtspējīgas enerģijas un klimata pasākumu finansēšanai no iedzīvotāju finansējuma vietējā līmenī, uzņemot praktiskus darbiniekus, kā arī institucionālos dalībniekus.

Pēc praktiķu domām, pilsoņu finansēšanai ir divi galvenie veidi, vai nu izmantojot finansējumu, vai ar enerģijas kooperatīvu starpniecību. Šo kooperatīvu varu var palielināt, sadarbojoties vietējām pašvaldībām, lai palielinātu vietējo kopienu ieguvumus. Turklāt tiek parādīts interesants kolektīvās finansēšanas piemērs attiecībā uz saules jumta rūpnīcu Horvātijā, kur 40 investori finansēja 23 250 eiro projektu mazāk nekā 48 stundu laikā ar procentu likmi 3% 10 gadus. Visbeidzot, bet ne mazāk svarīgi, tika parādīta vēl viena daudzsološa finansēšanas metode – “Citizen Green Bonds”. Šajā kontekstā iedzīvotāji aizdod naudu vietējām pašvaldībām ilgtspējīgas enerģijas projektiem, un viņiem atmaksā ar mainīgām interesēm. Šīs intereses regulē emisiju samazināšana minētajā apgabalā, tādējādi iedzīvotāji vairāk koncentrēsies uz oglekļa dioksīda emisiju samazināšanu.

Ieraksts

Prezentācijas

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!