Piektdiena, 2024. gada 5. jūlijs
Teksta izmērs:

Rīgas plānošanas reģiona speciālisti iepazīstas ar reģionālās pārvaldes un inovāciju sistēmu Hordalandas reģionālajā pašvaldībā Norvēģijā

11 Nov, 2019

Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar Hordalandas reģionālo pašvaldību Norvēģijā izstrādā Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.–2021. gadam programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” iepriekš noteikto  projektu “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Rīgas plānošanas reģionā”, kura mērķis ir veicināt Rīgas plānošanas reģiona līdzsvarotu attīstību ar reģionālo uzņēmējdarbības atbalsta mehānismu palīdzību. Projektu īstenos Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar Hordalandas reģionālo pašvaldību laikā no 2021.gada sākuma līdz 2023.gada vidum.

Projekta izstrādes pasākumu ietvaros Rīgas plānošanas reģions 2019.gada septembrī saņēma atbalstu no EEZ finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda  Divpusējās sadarbības fonda, lai 4.-7.novembrī īstenotu Rīgas plānošanas reģiona ekspertu pieredzes apmaiņas braucienu uz Bergenu Norvēģijā. Brauciena mērķis bija iepazīties ar reģionālās pārvaldes un inovāciju sistēmu Hordalandas reģionālajā pašvaldībā.

Vizītes laikā Rīgas plānošanas reģiona delegācija apmeklēja uzņēmumu Impact HUB Bergen, kurš ir partneris globālā sociālās un radošās uzņēmējdarbības tīklojumā Impact Hub; tā darbības mērķis ir sniegt konsultatīvu atbalstu jaunuzņēmējiem vai uzņēmējdarbības ideju īpašniekiem, īpaši jaunuzņēmējiem, kur darbojas sociālās un radošās uzņēmējdarbības jomās. Iepazināmies ar Impact HUB darbības praktiskajiem aspektiem un kopizstrādes telpām.

Otra nozīmīga tikšanās notika Bergenas Inovācijas centrā VIS, kura galvenā funkcija ir veicināt inovācijas un tehnoloģisko procesu pārnesi Bergenā un reģionā. Centrs darbojas kā starpnieks un atbalsta sniedzējs vietējām pētniecības iestādēm, uzņēmējiem un studentiem, attīstot un nostiprinot reģiona inovācijas ekosistēmu. VIS ir viens no veiksmīgākajiem inovācijas / uzņēmējdarbības atbalsta centriem Norvēģijā un sadarbojas ar virkni uzņēmumu klasteriem dažādās jomās.

Rīgas plānošanas reģiona speciālisti iepazinās arī ar Bergenas pašvaldības Attīstības departamenta darbu un nolausījās prezentāciju par Bergenas pašvaldības darbu un sociāli ekonomiskās attīstības procesiem pilsētā, atbalsta mehānismiem uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī ar attīstības plānošanas procesu.

Vizītes noslēgumā apmeklējām Ūsas (Os) pašvaldību, lai uzklausītu vietējā uzņēmējdarbības atbalsta centra, faktiski – reģionālā biznesa inkubatora – speciālistus, kuri pastāstīja par uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumiem mazāka mēroga pašvaldībās un bija pieaicinājuši arī vairākus vietējos uzņēmējus, kuri iepriekš bija izgājuši inkubācijas procesu uzņēmējdarbības atbalsta centrā, lai tie iepazīstinātu ar saviem produktiem vai pakalpojumiem.

Nozīmīgākie ieguvumi, piedaloties pasākumā:

  • paaugstināta Rīgas plānošanas reģiona darbinieku kapacitāte inovatīvu attīstības instrumentu izmantošanā reģionālās uzņēmējdarbības procesu veicināšanā;
  • iegūtās zināšanas tiks izmantotas Projekta iesnieguma izstrādē un sniegs ieguldījumu divpusējo attiecību veicināšanā ar uzņēmējdarbības atbalsta institūcijām;
  • nostiprināta sadarbība ar partneriem Hordalandas reģionālajā pašvaldībā.

_________________________________________________________________

Riga Planning Region visits Bergen to get acquainted with regional management and innovation systems in Hordaland County, Norway

A delegation of three experts from Riga Planning Region visited regional economic development agencies and innovation drivers in Bergen, Norway, from 4 to 7 November, 2019, to discuss in detail the future cooperation and activities within the pre-defined EEA project “Entrepreneurship support measures in the Riga Planning Region”, scheduled to start in the beginning of 2021.

The main objective of the study visit to Bergen was strengthened co-operation between Norwegian (Hordaland County) and Latvian (Riga Planning region) regional authorities, which would contribute to the establishment of new partnerships and social and economic cohesion on regional and local level in Latvia.

The programme of the event was planned so that it would support the achievement of the EEA Programme outcomes that aim at enhancing business support measures on regional and local level in order to facilitate business opportunities, youth entrepreneurship, inter-municipal cooperation and good governance.

The tangible result of the initiative was the new knowledge and skills that would contribute to strengthened entrepreneurial support capacity in Riga Planning Region and allow for quality cooperation during the pre-defined project application elaboration and implementation stages.

The study visit to Norway was financed from the EEA Financial Mechanism 2014-2021 Fund for Bilateral Relations.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!