Zaļā publiskā iepirkuma piemērošana 30% iepirkumu ir sasniedzams mērķis

Aija Zučika, 07/04/2016

Post image for Zaļā publiskā iepirkuma piemērošana 30% iepirkumu  ir sasniedzams mērķis

Zaļā publiskā iepirkuma kritēriju iekļaušana 30% publisko iepirkumu Latvijā ir sasniedzams mērķis līdz 2017. gadam. It īpaši ņemot vērā, ka pērn šis rādītājs jau bija 19%, kas ir labāks rezultāts, nekā valsts plānošanas dokumentos paredzēts.

Tā mērķis ir sekmēt videi draudzīgas politikas veidošanu pasaulē, samazinot darbības ietekmi uz vidi un veicinot videi draudzīgus un ilgtspējīgus uzlabojumus sabiedrības dzīves apstākļos. Viens no instrumentiem, kā veicināt šādas atbildīgas politikas veidošanu, ir atbilstošu vides un energoefektivitātes prasību iekļaušana valsts un pašvaldību iepirkumos. Tas sekmē ne tikai videi draudzīgu produktu un pakalpojumu īpatsvara pieaugumu, bet arī finansiālus un sociālus uzlabojumus pašvaldībās.

Zaļais publiskais iepirkums ir viens no Eiropas Savienības vides, klimata un ilgtspējīgas enerģētikas politikas prioritārajiem instrumentiem, un vides nosacījumu iekļaušana iepirkumu specifikācijās pēdējos gados ir kļuvusi par svarīgu nacionāla un reģionāla līmeņa uzdevumu arī Latvijā.

Rīgas plānošanas reģions īsteno Latvijā starptautisku projektu “GreenS”, kura mērķis ir stiprināt valsts un pašvaldību iestāžu kapacitāti veiksmīgai zaļā publiskā iepirkuma ieviešanai ar nolūku paaugstināt institucionālo spēju taupīt enerģiju, samazināt CO2 izmešu daudzumu un ar to saistītās izmaksas.

Projekta ietvaros Rīgas plānošanas reģions ir izveidojis darba grupu ar mērķi veicināt zaļā publiskā iepirkuma sekmīgu ieviešanu Latvijas pašvaldībās un uzsācis “GreenS” diskusiju ciklu ar septiņām darba grupas sanāksmēm, kurās piedalīsies valsts, pašvaldību, sabiedriskā un privātā sektora pārstāvji. Projektā tiek plānots veikt tirgus izpēti, lai apzinātu iespēju nodrošināt pakalpojumus, produktus, kas atbilst zaļā publiskā iepirkuma kritērijiem, kā arī sniegt atbalstu pašvaldību iepirkuma speciālistiem apmācību un konsultāciju veidā, sagatavojot zaļā publiskā iepirkuma dokumentāciju.

Ienākt lai lasītu pilnu rakstu. (Neesi abonents? Pievienojies jau šodien!)

Iepriekšējais raksts:

Nākamais raksts: