Ceturtdiena, 2024. gada 4. jūlijs
Teksta izmērs:

Rīgas plānošanas reģionā deinstitucionalizācijas projekta ietvaros sociālos pakalpojumus saņem jau 298 iedzīvotāji

26 Mar, 2019

Rīgas plānošanas reģiona pašvaldībās deinstitucionalizācijas projekta ietvaros sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus saņem jau 298 personas – bērni ar funkcionāliem traucējumiem, personas ar garīga rakstura traucējumiem vai to likumiskie pārstāvji un audžuģimenes. Kopumā reģions ir līderos pēc kopējā pakalpojumu saņēmēju skaita visos reģionos.

Annele Tetere, Rīgas plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas projekta vadītāja: “Arvien vairāk cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem un bērniem ar funkcionāliem traucējumiem  tiek sniegti sociāli pakalpojumi pašvaldībās. Pieaug arī bērnu vecāku skaits, kuri sāk apzināties un izvēlas saņemt projekta piedāvāto atbalstu bērnu ar invaliditāti aprūpē mājās. Tomēr jāmin, ka šis ir tikai viens no soļiem, kas ar Eiropas savienības fondu atbalstu tiek sperts, lai  cilvēku ar invaliditāti un viņu tuvinieku ikdienu padarītu patīkamāku un labāku, kā arī lai iedrošinātu pašvaldības pilnveidot pakalpojumu sniegšanas iespējas saviem iedzīvotājiem.”

Kā norāda Annele Tetere, Rīgas plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas projekta vadītāja, saskaņā ar MK noteikumiem pakalpojumus saņem Rīgas plānošanas reģiona iedzīvotāji, kuri tika izvērtēti deinstitucionalizācijas projekta pirmajā posmā un kuriem tika izstrādāti individuālie atbalsta plāni. Projektā piedalās reģiona 29 pašvaldības, izņemot Rīgu.

Personas ar garīga rakstura traucējumiem visvairāk izvēlas saņemt speciālistu konsultācijas un individuālo atbalstu (38 personas), kā arī atbalsta grupas un grupu nodarbības (33 personas). No specifiskākiem pakalpojumiem 7 personas izvēlējušās saņemt aprūpes pakalpojumus mājās, 4 personas apmeklēt dienas aprūpes centru un 3 personas – specializētās darbnīcas pakalpojumus, kā arī 3 personas izvēlējušās dzīvot grupu dzīvoklī/mājā.

Savukārt no 260 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem 124 bērni saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, 25 bērni – aprūpes pakalpojumu un 25 – “Atelpas brīža” pakalpojumu. Bērni var saņemt ļoti plašu klāstu sociālās rehabilitācijas pakalpojumus – starp tām ir ergoterapija, fizioterapija, kanisterapija, mākslas terapija, psihologa konsultācijas, logopēda pakalpojumus, hidroterapija, reitterapija un citi paveidi.

Ņemot vērā ikdienas sarežģītās rūpes par bērnu, 60 vecāki, bērnu likumiskie pārstāvji vai audžuģimenes atbalstam saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumus – psihologa, rehabilitologa, fizioterapeita pakalpojumus, kā arī var piedalīties izglītojošās atbalsta grupās.

Rīgas plānošanas reģions īsteno reģiona pašvaldībās vērienīgo deinstitucionalizācijas projektu, kura mērķis ir palielināt ģimeniskai videi pietuvinātu sociālo pakalpojumu pieejamību bērniem ar funkcionāliem traucējumiem vai ārpus ģimenes aprūpē esošiem bērniem, kā arī sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību dzīvesvietā personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Rīgas plānošanas reģions īsteno ESF projektu Nr.9.2.2.1./15/I/002 “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!