Ceturtdiena, 2024. gada 4. jūlijs
Teksta izmērs:

Rīgas plānošanas reģions ar ekspertiem diskutē par risinājumiem energoefektivitātes veicināšanai

19 Mar, 2019

    

Rīgas plānošanas reģions (RPR) noslēdzošajā apaļā galda diskusijā ar Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Zemgales plānošanas un Kurzemes plānošanas reģionu ekspertiem diskutēja par risinājumiem energoefektivitātes veicināšanai pašvaldībās.

 

Rīgas plānošanas reģiona un starptautiska projekta “C-TRACK-50” projekta vadītāja Aija Zučika norāda, ka šobrīd norit darbs pie priekšlikumu izstrādes, kas sekmētu pašvaldības kļūt efektīvākas enerģētikas un klimata politikas veidošanā. Notikusī diskusija palīdzēs sagatavot priekšlikumus, kas labāk atbilstu Latvijas situācijai. Diskusijas laikā eksperti dalījās ar ārvalstu piemēriem, ko būtu vērts arī pārņemt Latvijai.

Diskusijā tika aplūkotas vairākas perspektīvas idejas. Piemēram, katrai pašvaldībai štatā ir vajadzīgs energoeksperts, jo pieredze rāda, ka šāda eksperta esamība sniedz jūtamus rezultātus energopolitikas veidošanā pašvaldībā;
veicināt elktromobilitāti pašvaldībās, subsidējot to pāriešanu uz elektromobiļiem pašvaldību funkciju veikšanai;
sekot Somijas piemēram un ar dažādām iniciatīvām veicināt kā otra transporta izvēli ģimenēs e-velosipēdu; 
noteikt publiskajos iepirkumos, ka, iepērkot mēbeles, noteiktam procentam ir jābūt no otrreizēji pārstrādāta materiāla vai jauno mēbeļu radīšanā ir jāizmanto nolietotās mēbeles (jāatjauno vai jāizmanto kā izejmateriālus jaunu, modernu radīšanā).

Šī ir noslēdzošā tikšanās trīs diskusiju ciklā, kas notika “Apvārsnis 2020” programmas projekta “Nodrošināt neitrālu oglekļa emisiju reģionos līdz 2050. gadam” (“C -TRACK-50”) ietvaros. Projekta mērķis ir mobilizēt un atbalstīt valsts pārvaldes iestādes, pārskatot un izstrādājot enerģētikas politikas prioritātes oglekļa mazietilpīgai attīstībai līdz 2050. gadam, kā arī sekmēt starpnozaru sadarbību un iedrošināt pašvaldības rast finansējumu, izstrādāt un īstenot enerģijas un klimata plānus ar mērķi sasniegt neitrālas oglekļa emisijas līdz 2050. gadam. Projekta vadošais partneris ir Atēnu Nacionālā tehniskā universitāte un projektā ir apvienoti partneri no 11 Eiropas Savienības valstīm. Tā īstenošanas periods ir līdz 2021. gada 28. februārim.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!