Ceturtdiena, 2024. gada 4. jūlijs
Teksta izmērs:

Iespaidi no Rakverē apskatītās “gudrās” ēkas

21 Jūn, 2016

Rīgas plānošanas reģions (RPR) kopā ar Carnikavas, Ādažu, Siguldas, Alojas un Olaines pašvaldību pārstāvjiem jūnijā viesojās Rakverē, kur pieredzes apmaiņā apmeklēja pirmo “gudrās” ēkas projektu Igaunijā.

Šis brauciens norisinājās  Eiropas Savienības projekta “RES H/C SPREAD” ietvaros, kura mērķis ir noteikt un izmantot ES mēroga paraugpraksi atjaunojamo energoresursu izmantošanai siltumapgādē un dzesēšanā, kā arī panākt labās prakses iestrādi reģionālās plānošanas dokumentos.

Uzbūvētā “gudrā” ēka savā ziņā ir eksperiments, kurā igauņu kolēģi mācās un izzina atjaunojamo energoresursu izmantošanas kapacitāti un efektivitāti ēkas ekpluatācijā. Tā tiek izmantota kā biroja ēka, kurā ikdienā uzturas dažādi cilvēki. Kā atzina projekta virzītājs – Rakveres dome, viens no lielākajiem izaicinājumiem projekta īstenošanā bija, lai cilvēki ēkā ieregulētu atbilstošu mikroklimatu, kas sniegtu lielāko iespējamo energoresursu ietaupījumu, tai pat laikā nodrošinot uzturēšanās komfortu. Interesanti, ka atšķiras komforta līmenis, ko iecienījuši vīrieši un sievietes. Sievietes dod priekšroku siltākam mikroklimatam nekā vīrieši.

          

Vizītes dalībnieki bija patīkami pārsteigti, ka ēka ir arhitektoniski moderna. Tās veidošanā arhitekti un pasūtītājs – Rakveres dome – nav balstījušies tikai uz tās funkcionālajām iespējām, bet tieši pretēji – vienlīdz salāgojuši modernus ēkas arhitektoniskos risinājumus ar energoefektivitātes funkcijām.

Viens no interesantākajiem risinājumiem ēkai ir āra žalūzijas, kas regulē saules intensitāti iekštelpās, lai tās nepārkarstu. Ēkai ir uzstādīti arī saules paneļi. No šiem risinājumiem iegūtais saules siltums tiek pārvērsts siltumenerģijā un izmantots ēkas apsildīšanā. Savukārt lietusūdeņi tiek utilizēti un izmantoti kanalizācijā.

Šobrīd ēka ir nodota ekspluatācijā jau pus gadu. Tās iespējas un rezultātu energoefektivitātes veicināšanā testē Tallinas tehnoloģijas institūts kopā ar Rakveres domi, lai nākotnē iegūtās zināšanas un pieredzi izmantotu citu sabiedrisku būvju attīstīšanā.

Inga Brieze, Rīgas plānošanas reģiona pārstāve, atzina, ka patīkami redzēt, ka reģiona pašvaldībām ir interese savā teritorijā attīstīt sabiedriskās nozīmes ēkas, kurās būtu izmantoti modernie silrumenerģijas taupības risinājumi, kas atbilstu “gudrās mājas” konceptam. Šī vizīte un gūtā pieredze ļaus īstenot kvalitatīvus projektus nākotnē, veicinot reģiona attīstību.

Rīgas plānošanas reģions sadarbībā ar SIA “Ekodoma” īsteno ES programmas “Viedā enerģija Eiropai” projektu “RES H/C SPREAD”. Tā ietvaros tiek izstrādātas energoplānošanas vadlīnijas Rīgas plānošanas reģionam. To mērķis ir noteikt un izmantot ES mēroga paraugpraksi atjaunojamo energoresursu izmantošanai siltumapgādē un dzesēšanā, kā arī panākt labās prakses iestrādi reģionālās plānošanas dokumentos. Projekts tiek īstenots ar ES programmas “Viedā enerģija Eiropai” (the EU Intelligent Energy Europe) finansējumu. Projekts tiek īstenots no 2014.gada 1.aprīļa līdz 2016.gada 30.augustam.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!