Ceturtdiena, 2024. gada 4. jūlijs
Teksta izmērs:

Atskats uz remigrācijas koordinatora darbu 2018. gadā

04 Mar, 2019

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) 2018. gadā īstenoja pilotprojektu “Reģionālais remigrācijas koordinators” (pilotprojekts). Projekts tiek turpināts arī 2019. gadā.

Pilotprojekts ieviests saskaņā ar 2016. gadā Valdības rīcības plānā noteikto uzdevumu, kas paredz atbalstīt pasākumus ārvalstīs dzīvojošo tautiešu politiskai un pilsoniskai līdzdalībai, iesaistei Latvijas ekonomiskajā un kultūras dzīvē, izglītībā un zinātnē.

Pilotprojekta mērķis ir palīdzēt ārvalstīs dzīvojošajiem cilvēkiem un it īpaši ģimenēm, kuras vēlas atgriezties Latvijā, sniedzot šiem cilvēkiem bez maksas individuālas konsultācijas par sev aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā konkrētā reģionā.

Koordinatora pienākumi:

Atbilstoši remigranta pieprasījumam Remigrācijas koordinatora uzdevums ir sagatavot personalizētus piedāvājumus potenciālā remigranta interesēm:

  • Izglītības ( skolas, bērnu dārzi, valodas apguve u.c.) pakalpojumi;
  • Dzīvesvietas iespējas ( pašvaldību  un privātais dzīvojamais fonds; mājokļa iegāde; kreditēšanas iespējas, valsts atbalsts jaunajām ģimenēm);
  • Nodarbinātības un uzņēmējdarbības iespēju apzināšana un apkopošana;
  • Sociālo pakalpojumu jautājumi
  • Kultūras un kultūrizglītības jautājumi
  • Konkrētās situācijas pašvaldībā izpratne un apzināšana;
  • Citi pakalpojumi vai intereses atbilstoši potenciālā remigranta vajadzībām.

Pilotprojekta RPR partneri Latvijā: Latgales, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes plānošanas reģioni, kā arī 10 pilotpašvaldības.

Pilotprojekta galvenie sadarbības partneri: privātais un nevalstiskais sektors, piemēram, kustība “Latvija strādā”, kustība “Your Move”, Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Eiropas latviešu apvienība, biedrība “Patvērums “Drošā māja””, biedrība “Ar pasaules pieredzi Latvijā”. Kā arī valsts pārvaldes iestādes, piemēram, Ārlietu ministrija, Latvijas vēstniecības, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latviešu valodas aģentūra, Nodarbinātības valsts aģentūra, t.sk., EURES tīkla konsultanti, Iekšlietu ministrija, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Mērķa grupas ir ģimenes ar bērniem, personas, kuras regulāri uztur kontaktus ar Latviju (apmeklē, pērk pakalpojumus), kā arī jaunieši, kas ieguvuši izglītību ārvalstīs un uzsākuši tur karjeras veidošanu.

Reģionālais remigrācijas koordinators ir atbalsta persona, kas palīdz ārvalstīs esošajiem attālināti izvērtēt un izveidot savu atgriešanās plānu un veiksmīgi to reaizēt. Ikvienam interesentam ir iespēja bez maksas saņemt koordinatora konsultāciju par sev aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos Latvijā konkrētā reģionā.

Paveiktais 2018. gadā

Reģionālie remigrācijas koordinatori darbu uzsāka 2018. gada marta mēnesī, uzstādītais uzdevums – klientu apzināšana, uzunāti un sagatavoti individuālie piedāvājumi 100 klientiem, uzdevums ir paveikts ar augšupejošiem rezultātiem, komunikācija notikusi ar 799 cilvēkiem un sagatavoti 278 personalizētie piedāvājumi, klātienē notikušas 47 konsultācijas,

Tāpat ir konsultēti 17 potenciālie uzņēmējdarbības remigrācijas grantu kandidāti. Nekvalificējās neviens no pretendentiem, jo neatbilda MK noteikumiem.

Piedalījos Hamburgas latviešu biedrības organizētajās 18. novembra svinībās, Dublinā apmeklēju informatīvu sanāksmi Latvijas vēstniecībā kur vēstniecības darbinieki un organizāciju pārstāvji tika informēti par remigrācijas pilotprojekta iespējām tiek kuri vēlas atgriezties mājās. Regulāri tika apmeklētas dažādu pašvaldību pārstāvju sanāksmes, konferences Rīgā un Jelgavā un sēdes, ģimenes godināšanas pasākums Siguldā, “Latvijas vērtības “ forums Magnetic Latvija telpā Rīgas lidostā, kā arī noslēguma konference, kura tika apkopoti visu novadu foruma rezultāti, izsūtītas un apkopotas visu reģiona pašvaldību anketas par pašvaldību resursiem un iespējām remigrantu uzņemšanai. Kopā ar remigrantiem apmeklētas skolas, bērnu dārzi, sarunas ar potenciālajiem darba devējiem, piedalījos intervijās un publicitāšu aktivitātēs.

Sagatavoja:

Ramona Liepiņa – Krauja

Remigrācijas koordinatore Rīgas plānošanas reģionā

 

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!