Piektdiena, 2024. gada 6. septembris
Teksta izmērs:

META BUILD

Programma: ES Apvārsnis (HORIZON) Programma, tēma HORIZON-CL5-2023-D4-01-05

Projekta nosaukums: “Pāreja uz dekarbonizētām un ilgtspējīgām energo apgādes sistēmām ēkās/Powering the METAmorphosis of BUILDings towards a decarbonised and sustainable energy system (META BUILD)”, Nr. 101138373

Projekta īstenošanas laiks: 01.01.2024.- 31.12.2027. (48 mēneši)

Projekta atslēgas vārdi:

Projekta konsorcijs:

Vadošais partneris:  Komunikāciju un datorsistēmu institūts (Grieķija)

38 partneri no 13 Eiropas valstīm un partneru reģioniem, kas apvieno daudzveidīgu profesionāļu un ekspertu grupu:

  • Inženieri ar elektrotehnikas, mašīnbūves, būvinženierijas un arhitektūras izglītību, kas izstrādā un ievieš EE tehnoloģijas, siltumsūkņus (HP), atjaunojamos enerģijas avotus (AER) un uzglabāšanas sistēmas.
  • Tehniskie eksperti un digitālie zinātnieki, kas specializējas datu zinātnē, datorzinātnē un informācijas tehnoloģijās, kuri rada integrētus risinājumus, progresīvu datu analīzi, mašīnmācīšanās algoritmus un digitālos rīkus enerģijas patēriņa optimizēšanai un ēku energoefektivitātes uzlabošanai.
  • Politikas veidotāji un lēmumu pieņēmēji, tostarp valdību pārstāvji un asociācijas
  • Sociālo un humanitāro zinātņu zinātnieki.

META BUILD vīzija –energoefektivitāte – ēkas, kas apvieno dekarbonizētu un ilgtspējīgu energosistēmu.

Galvenās tehnoloģijas: Lai risinātu steidzamo dekarbonizācijas nepieciešamību būvniecības nozarē, META BUILD pielāgos tehnoloģijas, kas jau ir 5-6 tehnoloģiju gatavības līmeņos (TRL), augstākam TRL (6-8), integrējot tās, lai nodrošinātu elektrificētus risinājumus. META BUILD projektā iesaistītās tehnoloģijas ir šādas: Siltumsūkņi (HP), fotoelementu termiskie kolektori (PVT), siltuma un otrreizējās darbības akumulatoru uzglabāšanas sistēmas. Visbeidzot, tiek apsvērtas mākslīgā intelekta un digitālās dvīņu tehnoloģijas, lai uzturētu un uzraudzītu ēkas darbību reāllaikā.

META BUILD piedāvās elektrificētus risinājumus dzīvojamām un komerciālām ēkām Austrijā, Horvātijā, Francijā, Grieķijā, Horvātijā, Itālijā, Spānijā un Itālijā. Sešas ēkas ir izvēlētas kā pilot ēkas (front runners), kas atrodas dažādās valstīs un klimata zonās, lai projekta risinājumi tiktu izmēģināti dažādās ēkās un klimatiskajos apstākļos. To vidū ir divu daudzdzīvokļu ēku modernizācija Austrijā un Horvātijā, vēsturiska biroju kompleksa renovācija Francijā, jaunas vienģimenes mājas būvniecība Grieķijā, daudzdzīvokļu ēkas pilnīga renovācija Itālijā un TECNALIA galvenās mītnes paplašināšana Spānijā. Izstrādātie risinājumi tiks papildus testēti septiņās ēkās (multipliers) Bulgārijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Latvijā, Latvijā, Polijā, Spānijā un Spānijā. Šajā posmā tiks novērtēta arī mijiedarbība starp ēkām un vietējām energo infrastruktūru, ko vadīs politikas veidotāji, lēmumu pieņēmēji un attiecīgās asociācijas.

Rīgas plānošanas reģiona vienā ēkā (pašvaldības) ieviests dekarbonizācijas tehnoloģiju modelis (siltumsūkņi, viedie skaitītāju, saules kolektori utml) 70 000 EUR apjomā.

Projekts paredz īstenot ES enerģētikas politikas principu “Energoefektivitāte vispirms” (EE), izmantojot holistisku pieeju, kas risina problēmas visā ēkas dzīves ciklā. Tā ietver:

  • Siltumenerģijas pieprasījuma tehnoloģiju elektrifikācija – demonstrējot ēku elektrifikācijas risinājumus, tostarp siltumsūkņus un energoefektivitātes pasākumus, lai samazinātu enerģijas pieprasījumu.
  • Atjaunojamo enerģijas avotu un uzglabāšanas integrēšana – atjaunojamo enerģijas avotu un uzglabāšanas sistēmu apvienošana, lai uzlabotu energoefektivitāti un noturību,
  • Digitalizācija un inteliģence, izmantojot viedās enerģijas pārvaldības sistēmas – Viedo enerģijas pārvaldības sistēmu ieviešana ilgtspējībai, rentabilitātei, tīkla stabilitātei, prognozējamai apkopei, siltuma komfortam un attālinātai centralizētai kontrolei, ko atbalsta uz datiem balstītas atziņas.

Rezultāti:

  • Uz KPI balstīta novērtēšanas metodoloģija un ēku elektrifikācijas LCA analīze;
  • Dekarbonizācija kā pakalpojumu lēmumu pieņemšanas atbalsta rīks;
  • Uzņēmējdarbības modeļi, kuros apvienota energoefektivitāte un elektrifikācija;

  • Uzlabotas HP tehnoloģijas, PVT un citi RES risinājumi un uzglabāšanas sistēmas;
  • Sadarbspējīga sistēma elektrificētām gatavām ēkām;

  • Enerģijas pārvaldības pakalpojumi reāllaika uzraudzībai un veiktspējas analīzei;
  • Ēku energo pieprasījuma un piedāvājum salāgošana, tīkla mijiedarbība un elastīguma plānošanas rīki;
  • Digitālie dvīņi ēku energoefektivitātes uzturēšanai/uzlabošanai

  • Projekti un politikas ieteikumi replikācijai un mērogojamībai

Projekta budžets:

Kopējais: 15 541 423,75 EUR Programmas līdzfinansējums līdz 90% no projekta kopējām izmaksām vai EUR 12 499 988,13 EUR (RPR, kā publiskā partnera partnera budžetu,100% apjomā finansē Programma)

Rīgas plānošanas reģiona budžets: 232 350,00 EUR

Projekta koordinatore Rīgas plānošanas reģionā:

Inga Brieze, e-pasts: inga.brieze@rpr.gov.lv, tālr.: +371 29488197

Projekta interneta vietne: https://meta-build.eu/

“Eiropas Savienības finansējums. Tomēr paustie viedokļi un uzskati ir tikai un vienīgi autora(-u) viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides aģentūra (CINEA) viedokļus un uzskatus. Ne Eiropas Savienība, ne Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides aģentūra (CINEA) par tiem neuzņemas atbildību.”

 

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!