Trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs
Teksta izmērs:

Atziņas no Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Lietuvā organizētās Konferences “Reakcija uz bērnu un jauniešu likumpārkāpumiem"

07 Mai, 2024

Rīgas plānošanas reģions kopā pašvaldību speciālistiem apmeklēja Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Lietuvā organizētu Konferenci “Reakcija uz bērnu un jauniešu likumpārkāpumiem: efektīvas pieejas, lai risinātu augsta riska uzvedības problēmas”, kurā iepazina labās prakses piemērus un metodes darbā ar problemātiskajiem jauniešiem.

Ziemeļvalstu ministru padome apkopojusi ziemelvalstu nacionāla mēroga zinojumos ietvertās metodes, kā arī katra valsts prezentēja savus labos piemērus. Lietuva pastāstīja par projektu, kurā ieguva pieredzi un metodes multifunkcionālam darbam ar ģimenēm, kurās ir šādi bērni. Šo pieeju vēlamies stiprināt arī reģiona pašvaldībās. Konference iezīmē svarīgu soli ceļā uz labāka atbalsta, specializētu pakalpojumu un jaunas pieejas izveidi bērniem un jauniešiem, kuru uzvedība tiek uzskatīta par izaicinošu, jo rada riskus sev vai apkārtējiem. Tie ir bērni un jaunieši, kuri eksperimentē ar psihoaktīvām vielām, pārkāpj likumu, bēg no mājām, saskaras ar dažādām grūtībām skolā un izrāda agresiju vai pat ļaunprātīgu uzvedību.

Rīgas plānošanas reģiona organizētā braucienā uz Kauņu, kas norisinājās Lietuvā no šī gada 24.-26.aprīlim, piedalījās 20 speciālisti no reģiona pašvaldībām, to skaitā 10 sociālās jomas profesionāļi, 4 policijas pārstāvji, 4 sociālie pedagogi un 2 citu jomu speciālisti, kuri strādā ar bērniem un jauniešiem ar uzvedības traucējumiem un likumpārkāpumu risku mazināšanu.

Konferencē tika prezentētas Ziemeļvalstu pieredzes darbā ar mērķa grupu: sociālo pakalpojumu – pašvaldību un sabiedrībā balstītu, sniegšanā, kā arī piespiedu līdzekļu piemērošanā. Rīgas plānošanas reģiona pašvaldību speciālisti Konferencē guva gan vispārēju informāciju par pierādījumos balstītu pakalpojumu attīstīšanu, iespējām mērīt šo pakalpojumu efektivitāti un attiecīgi pilnveidot pašvaldības darba organizāciju, gan arī konkrētus padomus, piemēram, par mentoru darba organizēšanu pašvaldībās.

Dažas no brauciena dalībnieku atsauksmēm un idejām pēc Konferences:

  • Galvenais ir preventīvais darbs, jo “nodzēst ugunsgrēku” ir grūtāk.
  • Preventīvajiem pakalpojumiem ir vairāk jāpielāgojas jauniešu ritmam, jo (atšķirībā no pašvaldības pakalpojumiem) kriminālā pasaule viņiem ir pieejama 24/7.
  • Ar bērnu jāstrādā ar sirdi, iedziļinoties viņā dzīvē. Katram specialistam darbā jāpielieto galvenokārt Cilvēciskas prasmes.
  • Jāveicina mentoru pieejamība.
  • Nepieciešams veidot ciešāku sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām.
  • Pašvaldības pakalpojums ir produktīvs, ja ir laba starpinstitucionālā sadarbība.
  • Būtu jāpārņem inovatīvā pieeja no Lietuvas: maksāt par ietekmes rādītāju (efektivitāte, kas tika sasniegta) nevis darbības rādītāju (cik pakalpojumi sniegti) izpildi.

Pieredzes apmaiņas brauciens notika projekta “Pašvaldību kapacitātes stiprināšana to darbības efektivitātes un kvalitātes uzlabošanai” ietvaros, ko īsteno reģions.

Konference iezīmēja svarīgu soli ceļā uz labāka atbalsta, specializētu pakalpojumu un jaunas pieejas izveidi bērniem un jauniešiem, kuru uzvedība tiek uzskatīta par izaicinošu, jo rada riskus sev vai apkārtējiem. Tie ir bērni un jaunieši, kuri eksperimentē ar psihoaktīvām vielām, pārkāpj likumu, bēg no mājām, saskaras ar dažādām grūtībām skolā un izrāda agresiju vai pat ļaunprātīgu uzvedību. Arvien vairāk tiek atzīts, ka bērnu un jauniešu uzvedības problēmas bieži atspoguļo viņu traumatisko dzīves pieredzi, grūtības, ar kurām bērns nespēj tikt galā bez pienācīgas uzmanības un atbalsta. Konferences mērķis bija diskutēt par labāku un visaptverošāku reakciju uz šādu uzvedību un nepieciešamajām izmaiņām bērnu un jauniešu likumpārkāpumu profilakses jomā.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!