Trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs
Teksta izmērs:

UZŅĒMĒJI - POTENCIĀLS REĢIONA UZŅĒMĒJDARBĪBAS ATTĪSTĪBAI

26 Apr, 2024

Ir noslēgušas apmācības, kuru laikā 27 jauno uzņēmējdarbības ideju autori un 21 nevalstisko organizāciju pārstāvji ir apguvušu jaunas zināšanas, kā arī saņēma vērtīgus padomus no mentoriem. Atbalsta pasākumu mērķis bija veicināt jaunu uzņēmējdarbības ideju un vietējo kopienu nostiprinošas attīstības iniciatīvu izstrādi ar mērķi uzlabot sociāli ekonomisko situāciju reģiona pašvaldībās.

Rīgas reģions, kā Latvijas galvaspilsētas reģions, ir viens no valsts ekonomiski dinamiskākajiem un nozīmīgākajiem reģioniem. Šajā reģionā atrodas gan Rīgas pilsēta, kas ir valsts ekonomiskais, kultūras un izglītības centrs, gan tās apkārtnes novadi, kuriem ir savas unikālas ekonomiskās īpašības un priekšrocības. Rīgas reģionā koncentrējas vairāki faktori, kas veicina ekonomisko potenciālu:

Uzņēmējdarbības vide: Rīga un tās apkārtnes novadi piedāvā labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi, kas veicina jaunu uzņēmumu dibināšanu un attīstību.

Transporta un loģistikas infrastruktūra: Rīgas reģions ir nozīmīgs transporta un loģistikas mezgls Baltijas valstīs, kas nodrošina labvēlīgus nosacījumus starptautiskajai tirdzniecībai un loģistikas nozarei. Šeit ir modernas ostas, lidosta, dzelzceļa savienojumi un autoceļi, kas nodrošina efektīvu preču pārvadājumu un piekļuvi tirgiem.

Izglītības un zinātnes centri: Rīgas reģionā atrodas vairākas augstskolas un zinātniskie institūti, kas nodrošina augsti kvalificētu darbaspēku un veicina zināšanu un inovāciju pārnesi uz ekonomiku. Kas veicina tehnoloģiju attīstību, jaunradi un uzņēmējdarbības inovācijas.

Tūrisma un kultūras resursi: Rīga un tās apkārtnes novadi ir bagāti ar tūrisma un kultūras resursiem, kas piesaista gan vietējos, gan ārzemju tūristus. Tūrisms, kultūra un māksla ir nozīmīgi ekonomiskie nozares, kas nodrošina darba vietas, ienākumus un investīcijas reģionā.

Enerģētikas un rūpniecības nozares: Rīgas reģions ir nozīmīgs enerģētikas un rūpniecības centrs, kur darbojas vairākas rūpniecības uzņēmumi un enerģētikas infrastruktūras iestādes. Tas veicina ekonomisko diversifikāciju un nodrošina darba vietas dažādās nozarēs.

Kopumā Rīgas reģions ir būtisks ekonomiskais centrs Latvijā, kurā koncentrējas vairāki faktori, kas veicina ekonomisko attīstību, uzņēmējdarbības izaugsmi un inovāciju veicināšanu. Šis reģions ir svarīgs gan valsts, gan reģionālā mērogā, un tas piedāvā daudzas iespējas uzņēmējiem, investoriem un darba ņēmējiem.

Taču, lai nodrošinātu reģiona ilgtspējīgu attīstību, ir nepieciešams veidot pievilcīgu uzņēmējdarbības vidi, kas būtu atvērta jaunām idejām. Iedzīvotāji, kas vēlās īstenot savas idejas vai ekonomisko attīstību veicinošus projektus un inovatīvus risinājumus, ir reģiona dzinējspēks, jo veicina ekonomikas izaugsmi kopumā – jaunie uzņēmumi un projektu risinājumi var radīt jaunas darbavietas, veicināt produktivitāti, palielināt konkurētspēju un veicināt ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi.

Savukārt, nevalstisko organizāciju pārstāvjus un iedzīvotājus ir nepieciešams atbalstīt, lai veicinātu ekonomisko izaugsmi, sociālo un vides ilgtspēju, radošumu un sabiedrības labklājību kopumā. Svarīgi ir arī veidot tādu uzņēmējdarbības vidi, kas veicinātu sociālo un vides ilgtspēju: daži uzņēmējdarbības un projektu risinājumi var būt vērsti uz sociālo vai vides ilgtspēju, piemēram, izveidojot sociālos uzņēmumus, kas risina sociālās problēmas, vai inovatīvus risinājumus, lai uzlabotu vides stāvokli un samazinātu ietekmi uz planētas. Veicinot uzņēmējdarbību un ekonomisko attīstību, tiek veicināta sabiedrības kopējā labklājība un labvēlīga vides izveide uzņēmējdarbības attīstībai. Kas kopumā veicina labāku dzīves kvalitāti, piekļuvi izglītībai un veselības aprūpei, un veicināt sociālo integrāciju un līdztiesību.

Lai iedrošinātu uzņēmējdarbības un inovāciju attīstību, kā arī veicinātu tehnoloģisko attīstību un jaunu risinājumu radīšanu dažādās jomās, piemēram, rūpniecībā, izglītībā, veselības aprūpē un vides aizsardzībā, Rīgas plānošanas reģions piedāvāja atbalstu inovatīvo projektu autoriem. Organizētās apmācības palīdzēja dalībniekiem pārdomāt attīstības plānus, sadarbības iespējas, iegūt vērtīgus kontaktus un kā arī apgūt jaunas iemaņas, lai veiksmīgi izmantot dažādus rīkus biznesa attīstībai un uzņēmuma komunikācijai.

Projekts “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Rīgas plānošanas reģionā”/”Support RPR-VEST”, kas ilgs līdz 2024.gada aprīlim, ir daļa no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas ,,Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība”. Kopējais projekta budžets ir 711 016 eiro, no tā 85% ir EEZ granta finansējums. Projekta laikā tiek stiprināta Rīgas plānošanas reģiona uzņēmējdarbības centra un pašvaldību kapacitāte, veicināta reģionālā atpazīstamība, īstenots reģionālo jauniešu uzņēmējdarbības mentorings, kā arī sniegts atbalsts nodarbinātības un konkurētspējas palielināšanai, īstenojot reģionam specifiskas aktivitātes. Projekta vadošais partneris ir Rīgas plānošanas reģions.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

 

 

 

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!