Trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs
Teksta izmērs:

Atskats uz tikšanos Bulduru tehnikumā par profesionālās un pieaugušo izglītības lomu reģiona attīstībā

08 Mai, 2023

Rīgas plānošanas reģiona Attīstības programma 2021.-2027.gadam un Rīcības plāns paredz atbalstīt profesionālās izglītības prestiža celšanu un pieejamības palielināšanu, kā arī profesionālās un pieaugušo izglītības piedāvājuma veidošanu atbilstoši tautsaimniecības nozaru vajadzībām un reģiona specifikai. Tāpēc aprīļa beigās uz tikšanos Bulduru tehnikumā aicinājām Rīgas plānošanas reģiona pašvaldību izglītības jomas un attīstības jomas pārstāvjus, dažu reģionam būtisku profesionālās izglītības iestāžu pārstāvjus un arī darba devējus.

Bulduru tehnikuma valdes priekšsēdētāja Rafaela Joffes vadībā apstaigājot Bulduru tehnikumu, iepazinām, kāda ir mūsdienīga un moderna profesionālās izglītības iestāde: te ir gan vismodernākā mācību infrastruktūra un tehnika, gan uzņēmējdarbība un ražošana, gan zinātne. Bija iespēja redzēt jaunās kopmītnes, plašās mūsdienīgās siltumnīcas, biotehnoloģiju laboratorijas, viedo tehnoloģiju izmantošanu apstādījumu kopšanā.

Turpinājumā ar prezentāciju uzstājās darba devējus pārstāvošā uzņēmuma “Eiropas dzelzceļa līnijas” (Rail Baltica) Attīstības direktors Artūrs Caune. A.Caune iepazīstināja ar Rail Baltica būvniecības gaitu un to, ka Rail Baltica projekts radīs darba spēka pieprasījumu dažādās nozarēs un profesijās: IT, telekomunikācijas un sakaru tehnoloģijas, elektroiekārtas, būvniecība un teritoriju labiekārtošana, īpašumu apsaimniekošana, dzelzceļnieku profesijas, u.tt. Taču visās profesijās būtiskas būs vispārīgās jeb caurviju prasmes: komunikācijas un sadarbības prasmes, angļu valodas zināšanas, prasmes strādāt komandā, utt.

Latvijas darba Devēju konfederācijas (LDDK) izglītības un nodarbinātības jomas vadītāja Anita Līce vispirms pastāstīja par LDDK lomu, koordinējot nozaru un tautsaimniecības darba spēka pieprasījumu un šī pieprasījuma atspoguļojumu profesionālajā izglītībā. Galvenais akcents LDDK prezentācijā bija uz to, ka tirgū visvairāk būs pieprasīti speciālisti ar profesionālo izglītību un augstāko izglītību un aizvien mazāk – zemas kvalifikācijas darba spēks. Satraucoša ir pašreizējā tendence, ka liela daļa jauniešu pēc pamatskolas neizvēlas apgūt profesionālo izglītību un turpina mācības vidusskolā, bet pēc vidusskolas beigšanas neiestājas augstskolās un rezultātā veido tieši mazkvalificētā darba spēka potenciālu.

Kas attiecas uz visvairāk pieprasītajām prasmēm, tad A.Līces stāstījums sasaucās ar Rail Baltica teikto. Darba devēju pieprasītākās prasmes ir: pašvadība, mērķtiecība, neatlaidība, kritiskā domāšana, problēmu risināšana, komunikācija, utt.

Solveiga Keistere prezentēja Rīgas Valsts tehnikumu un pastāstīja par savu karjeras speciālista misiju, aicinot Rīgas reģiona pašvaldību pārstāvjus uz ciešāku sadarbību.

Pateicamies izglītības jomas pārstāvjiem no Ropažu, Mārupes, Ķekavas, Olaines novadiem un Jūrmalas pilsētas, RTU Olaines Tehnoloģiju koledžas, Rīgas Tehniskās koledžas, Rīgas celtniecības koledžas pārstāvjiem par aktīvo iesaistīšanos diskusijās semināra gaitā un noslēgumā.

Vairāk par diskusiju lasiet šeit.

Galerija

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!