Piektdiena, 2024. gada 5. jūlijs
Teksta izmērs:

Virtuālās tikšanās laikā Rīgas plānošanas reģionā iepazīstina ar reģiona labās prakses piemēriem

29 Okt, 2020

Šī gada 27.-28.oktobrī Rīgas plānošanas reģions rīkoja tiešsaistes sanāksmi, lai Cherish projekta ietvaros starptautiskajiem partneriem prezentētu  reģiona piekrastes zvejniecības labās prakses – zvejniecības kultūras mantojuma centru, nēģu ķeršanas taci un vietējām rīcību grupām, kas palīdz saglabāt šo.

Viena no Latvijas zvejniecības unikalitātēm un arī ierakstīts tās kultūrvēsturiskajā mantojumā ir nēģi un to ķeršanas metodes, par kurām virtuālās partneru tikšanās laikā stāstīja Svētupes (Salacgrīvas novads) tača pārstāvji. Tikai Salacgrīvā mūsdienās nēģu zvejai joprojām izmanto murdu taci – unikālu zvejas paņēmienu ar daudzu gadsimtu vēsturi. Svētupes nēģu tacis ir īpašas konstrukcijas laipa, no tās upes straumē iegremdē nēģu murdus un notiek zveja. Katru gadu notiek nēģu svētki, kuros tiek godinātas senās tradīcijas! Šis ir veiksmīgs piemērs, kā nēģi ir kļuvuši par Vidzemes piekrastes simbolu.

Skaties video stāstu:

Savukārt Carnikavas Novadpētniecības centrs (Carnikavas novads) stāstīja par tā iniciatīvu saglabāt zvejniecības kultūras mantojumu, apkopojot vēsturiskās liecības šajā Rīgai tuvajā piejūras teritorijā. Jau pati centra ēka ir kultūrvēsturiska liecība par zvejniecības mantojumu – klasiskas XIX gadsimta Vidzemes zvejnieku mājas kopija. Šobrīd centrs ir kļuvis par simbols zvejniecības mantojumam – tajā var uzzināt par vietējām zvejas tradīcijām un ielūkoties zvejnieku dzīves vēsturē, caur foto un ģimeņu stāstiem atklāt seno ēku un dzimtu noslēpumus, kā arī tuvāk iepazīties ar Carnikavas simbolu – nēģi un tā ķeršanas un apstrādes tradīcijām. Vienlaikus tas nav tikai muzejs, bet kultūras dzīves centrs, kas vieno dažādas paaudzes zvejniekus, bērnus un sabiedrību kopumā.

Skaties video stāstu:

Trešais labās prakses stāsts balstās uz iedzīvotāju rīcības grupu iniciatīvām, lai saglabātu un nodotu nākamajām paaudzēm zvejniecības mantojumu. Lai to izdarītu, ir svarīgs arī politiskais faktors un ideju aizstāvēšana pašvaldību un valsts līmenī, lai tradīcijas integrētos ekonomiskajās aktivitātēs. Tā kopīgi tapuši tūrismam veltīti projekti. Grupas ir aktīvas – tajā tiekas aktīvisti un savas jomas eksperti.

Skaties video stāstu:

Projekta partneri atzinīgi novērtēja labās prakses piemērus Rīgas plānošanas reģionā. Uz tikšanos nākamajā sanāksmē!

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!