Trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs
Teksta izmērs:

Rīgas plānošanas reģions īstenos jaunu starptautisku projektu “CHANGE!”

09 Mai, 2016

Rīgas plānošanas reģions (RPR) uzsācis dalību URBACT III sadarbības programmas līdzfinansētā projektā “CHANGE!”. Tā ietvaros paredzēts iepazīstināt reģiona pašvaldības ar jaunu pieeju publisku pakalpojumu veidošanā, kas būtu balstīta uz sabiedrības iesaisti un sadarbību, tādā veidā efektīvāk risinot sociāli ekonomiskās problēmas, ilgtermiņā samazinot izmaksas un veicinot sociālo iekļaušanos pašavaldības norisēs.

Šobrīd Latvijā var izjust publisko pakalpojumu paradigmas maiņu. No vienas puses arvien pieaug sabiedrības prasības pēc pakalpojumu kvalitātes, tajā pašā laikā jau tuvākajā desmitgadē būs jūtams būtisks finansiālā atbalsta samazinājums pārvaldes institūcijām publisko pakalpojumu nodrošināšanā.

Inga Brieze, Rīgas plānošanas reģiona Starptautisko projektu nodaļas vadītāja: “Starptautiskais projekts “CHANGE!” aicina mainīt problēmu risināšanas pieeju. Koncentrēšanās nevis uz sabiedrības problēmām, bet uz iespējām ir veids, kā paši iedzīvotāji ir gatavi iesaistīties sev aktuālu jautājumu risināšanā. Būtiskākais ieguvums ir izmaksu efektivitāte un sociālā kapitāla stiprināšana. Projekta ideoloģija balstīta uz mūsdienīgiem un pasaules praksē atzītiem plānošanas principiem – komunikatīvo pieeju, dizaina domāšanu, sociālo dizainu, atvērtu pārvaldību, sociālajām inovācijām u.c.”

Galvenie projekta “CHANGE!” ieguvumi ir balstīti uz vietējās politikas maiņu un potenciālām pārmaiņām publisko pakalpojumu organizēšanās procesā. Praktiski projekta ietvaros tiks veidota vietējā atbalsta grupa, organizēta  pieredzes apmaiņa, labās prakses apmācības un vietējām vajadzībām adaptēta rīcības plāna izstrāde. Process un rezultāti vērsti uz vietējās sabiedrības, plānošanas speciālistu un politiķu iesaisti, stiprinot to kompetenci kopdarbībā radītu sociālo pakalpojumu ieviešanā un sociālo jautājumu risināšanā kopumā.

Projekts tiks īstenots šī gada 1.jūnija līdz 2018.gada 1.jūnijam. Tā vadošais partneris ir Eindhovena (Nīderlande), bet projekts tiks īstenots bez Latvijas arī Īrijas, Itālijas, Polijas, Ungārijas, Lielbritānijas, Dānijas, Zviedrijas, Rumānijas un Portugāles pašvaldībās. Projekta kopējais finansējums ir 640 tūkstoši eiro. Programmu URBACT III līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un valsts budžeta līdzfinansējums

Rīgas plānošanas reģions (RPR) ir viens no valsts izveidotajiem plānošanas reģioniem, kas aptver galvaspilsētu Rīgu un 30 novadus Latvijas centrālajā daļā, tostarp Jūrmalas, Tukuma, Ogres, Salacgrīvas, Limbažu, Siguldas novadus. Rīgas plānošanas reģionam, pateicoties tā atrašanās vietai, ir liela ietekme valsts ekonomikā, tūrismā, kultūrā un izglītībā. Kā valsts institūcija, kas pakļauta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Rīgas plānošanas reģiona kompetence ir nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību, starptautisku projektu īstenošanu plānošanas reģionā, kā arī veikt sabiedriskā transporta maršrutu plānošanu. Vairāk par Rīgas plānošanas reģionu- www.rpr.gov.lv .

Papildu informācijai:
Inese Ozoliņa
© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!