Piektdiena, 2024. gada 5. jūlijs
Teksta izmērs:

Projekta "Militārais mantojums" partneris - Mores kauju muzejs - jau pabeidzis labiekārtošanas darbus

01 Nov, 2020

Vēlāmies pastāstīt par kādu īpašu vietu Siguldas novadā – Mores kauju muzeju – vienu no projekta “Militārais mantojums” partneriem. Tas ir stāsts par patiesu entuziasmu, vēstures godāšanu un patriotismu. Muzeja tapšana aizsākās ap 2000.gadu ar ideju veidot piemiņas un atceres vietu Mores kaujām un 2006.gadā ar biedrības nodibināšanu. Kopš tā laika muzeju un biedrību turpat savā saimniecībā pārvalda Antons un Anta Brači. Kā saka pati saimniece, nekas nav tik patstāvīgs kā “pagaidām”, jo sākotnēji eksponāti “Kalna Kaķēnu” saimniecības ēkās tika izvietoti tikai pagaidām, kamēr tiek atrasta cita piemērota vieta, tomēr tā tas nenotika un muzejs joprojām atrodas tur pat.

Bet kāpēc tieši šī vieta ir tik īpaša? Morē Otrā pasaules kara laikā (1944.gada rudens) risinājās mūsu vēsturi ietekmējoši notikumi – Mores kaujas, Tās ilga gandrīz divas nedēļas, un to laikā latviešu leģiona 19.divīzijas vīri veiksmīgi apturēja Sarkanās armijas virzību uz Rīgu. Zīmīgi, ka tās bija pēdējās lielās kaujas Vidzemes pusē un ļāva Vācijas spēkiem atkāpties un iedzīvotājiem doties bēgļu gaitās uz Kurzemi. Un lai gan kauju liecinieku rindas nu kļuvušas pavisam retas, muzejs veiksmīgi glabā šīs atmiņas un vēstures liecības, kuras nu ir saglabātas arī nākamajām paaudzēm.

Tieši atceroties šos vēsturiskos notikumus muzejs ik gadu rīko Mores kauju atceres pasākumu. Pasākums tradicionāli sākas ar piemiņas brīdi Brāļu kapos pie Roznēnu ozola, kur pārapbedīti kaujās kritušie. Atkal jāpiemin nākamās paaudzes, jo šis pasākums jaunsargiem, iespējams nākotnes zemessargiem, ir liels notikums, tiek iepazīta Mores kauju vēsture un militārā tehnika, pievarēta šķēršļu stafete un pats galvenais, dots svinīgais jaunsargu zvērests.

Mums ir liels prieks, ka Mores kauju muzejs no nelielas ekspozīcijas nu kļuvis par iecienītu apskates objektu ar bagātīgu ekspozīciju, kuru ik gadu apmeklē vairāk nekā 4000 viesu. Un attīstība ne brīdi neapstājas. Pateicoties Militārā mantojuma projektam, tiek veikti uzlabojumi muzeja brīvdabas ekspozīcijas teritorijā – ir izbūvēts žogs, eksponāti norobežoti ar dekoratīvu norobežojumu, kā arī izbūvēti vairāki grants celiņi un eksponātu pamatnes, kas ļaus apmeklētājiem daudz ērtāk piekļūt un apskatīt brīvdabas eksponātus, no kuriem visiecienītākais – padomju armijas tanks T-34.

Īstenotā teritorijas labiekārtošana ir lielisks iemesls, lai atgrieztos Mores kauju muzejā vai dotos uz to pirmo reizi!

Šī publikācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!