Piektdiena, 2024. gada 5. jūlijs
Teksta izmērs:

Spēja pielāgoties mainīgajiem apstākļiem nozīmē turpināt attīstību

20 Apr, 2020

Lai arī pasaule ir sastingusi, projekts Augmented Urbans guvis vēl jo nozīmīgāku lomu, kā spēt pielāgoties mūsdienu mainīgajiem apstākļiem, līdz ar to turpināt virzību uz attīstību. Šodien ceļā uz spēju pielāgoties mainīgajiem apstākļiem mūs vieno Daugavas straume

Tāpat kā Daugava, arī mēs, Rīgas plānošanas reģiona komanda turpinām savu gaitu.

Jauno tehnoloģiju pielietojums pilsētvides sapratnē un pieredzēšanā ieguvis jo īpašu aktualitāti šodienas apstākļos, kad mūsu un citu veselības drošības nolūkos ir jāierobežo jebkāda savstarpēja fiziska saskarsme. Rīgas plānošanas reģiona kā projekta partnera izaicinājums ir izpētīt, kā teritorijas plānošanā tiek ņemta vērā vietu pielāgošanās spēja klimata, vides, sociālajām un citām mūsdienu pārmaiņām, un izvērtēt VR un XR tehnoloģiju potenciālu šajā jomā. Pētījums koncentrējas uz izvēlēto pilot teritoriju vienojošo elementu jeb vērtību – Daugavu.

Daudzas lietas upes krastos šobrīd apturētas, tikai upes tecējums nemainīgi atgādina par mūžīgo. Projektā iecerētās aktivitātes, uzsākot kuģošanas sezonu maija vidū, būs jāmaina, jāpielāgojas pārmaiņām, jāpielāgojas jauniem attiecību nosacījumiem, un tāds arī ir viens no projekta uzdevumiem – izpētīt praksē mūsu adaptācijas spēju elastīgi pielāgoties, atkopties (resilience) un tai pat laikā nepārtraukt darbības mērķu tuvināšanai. Raugoties no šāda viedokļa, šodienas apstākļi ir kā radīti, lai koncentrētos uz svarīgāko, darītu iespējamo, kā arī stiprināt sadarbību (co-creation), atrodot tai jaunas formas, kas dažviet var izrādīsies pat jēgpilnākas.

Krūmiņsalā, Olektes upes ietekā Daugavā, Rīgas un Ķekavas pārrobežu telpā  ir paredzēta tikšanās vieta –  laivošanas apmetne –  piestātnes  izbūve, kopēja salas kartēšana, Olektes abu krastu iedzīvotāju sadarbība teritorijas revitalizācijai.  Ar pieredzi talkā nāks Free Riga. Plānots, ka uz pasākumu dalībnieki ierodas gan ar laivām gan riteņiem, sākot ceļu no Āgenskalna līča. Pēc aktivitātēm salā – izpētes un viedokļi (biotopu, hidrogrāfijas, ūdenssaimniecības, ekosistēmu pieejas u.c. eksperti), dalībnieki mainās ar transporta līdzekļiem – riteņus pret laivām un otrādi,  un atgriežas Āgenskalna līcī. Pēc tam gar Zunda kanālu uz RTU Arhitektūras fakultāti diskusijai par ceļojuma detaļām, zīmējot ceļu karti pagarinām un ar faktiem papildinām Zināšanu jūdzi no AF,RTU,LU, Stradiņiem līdz Ķekavai.  Nemainīgi paturam prātā – zināšanas ir vienīgais neizsmeļamais resurss ilgtspējai, kā arī saturs kopradei.

Ogres pašvaldības izpētes teritorija – Ogres Vārtu projekts, Foto: Egons Bērziņš

Savukārt Ogres izpētes teritorijā aktivitātes iecerētas līdzīgā formātā, riteņojot un laivojot, savedot kopā dažādas iesaistītās puses- studentus, pašvaldību pārstāvjus, Zilo kalnu aģentūru, Tūrisma informācijas centrus, u.c. sabiedrības pārstāvjus- lai kopīgi nonāktu pie “Ogres vārtu” kopdizaina, iepazītos ar veiksmīgajiem pilsētas un upju “sadzīvošanas” stāstiem, arhitektūras priekšlikumiem, VR un XR tehnoloģiju demonstrējumiem un lietojuma iespējām.

Atskatoties uz Marta mēnesī paveikto, 4.un 5. martā projekta partneri pulcējās Cēsīs, lai pārrunātu katra projekta partnera aktivitāšu ieviešanas progresu, testētu, sniegtu vērtējumu par projektā izmantotajām virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijām.

Projekta partneri iepazīst Cēsu apkārtni Foto: Jalmari Sarla

Vislielāko interesi raisīja iespēja iepazīties ar katra partnera darba uzdevuma gaitas prezentāciju izstādē “Paplašinātā pilsēta”, kur katrs projekta partneris bija sagatavojis informatīvu plakātu.

Rīgas plānošanas reģiona eksperte Elīna Sergejeva iepazīstināja klātesošos ar aktivitātēm reģionā.

E. Sergejeva prezentē Rīgas Plānošanas reģiona plakātu izstādē “Paplašinātā pilsēta”. Foto: D.Grīnberga

Mūsu projekta aktivitātes balstītas uz ciešu daudznozaru sadarbību, kur kopdarbā caur virtuālās un paplašinātās realitātes prizmu risinām teritorijas plānošanas pielāgoties spējas jautājumus koncentrējoties uz vienojošo elementu – Daugavu. Šobrīd fokusējamies uz maza mēroga, bet būtiskām intervencēm pētāmajās teritorijās, kas ietver, augstskolu veidoto zināšanu jūdzi Daugavas krastos un Ogres un Ķekavas pašvaldību teritorijas pie upes. Šobrīd visa pētāmā teritorija ir fotogrammetriski uzmērīta veicot fotoattēlu uzņemšanu ar bezpilota lidaparātu (dronu) lidojumiem, kā arī  iegūti 3D punktu mākoņi par reālās situācijas objektiem.  Pašlaik notiek iegūto ģeodatu tālāka apstrāde 3D ĢIS platformas izstrādei.

Runājot par pieredzes apmaiņu mūsu komandas lokā, mācāmies viens no otra katrā tikšanās reizē. Tā piemēram, Rīgas Pilsētas attīstības departaments jau kādu laiku testē dažādus ĢIS rīkus un to lietderību. Izmantojot ESRI piedāvātos informatīvos paneļus (Operations Dashboard for ArcGIS), lai kartētu veiktās un plānotās investīcijas publiskajās teritorijās, un atzīst rīku par ļoti noderīgu komunikācijā ar iedzīvotājiem. Rīgas plānošanas reģiona mērķis Augmented Urbans projekta laikā ir likt pamatus lielāka mēroga ĢIS platformai, kas ietvertu 3D informāciju par Daugavas krastu teritorijām Rīgas plānošanas reģiona robežās, lai nodrošinātu vienotu platformu komunikācijai kopīgas intereses – celt teritorijas spēju pielāgoties mūsdienu straujajām pārmaiņām –  labā.

Aktuālākais jautājums Cēsīs, protams, bija ap un par tehnoloģiju izmantošanu pilsētplānošanā, kas cieši saistīts arī ar domāšanas un attieksmes maiņu pret plānošanas procesu kā tādu, un šeit viedokļi dalījās: Cēsu pašvaldības pārstāve ar prezentāciju par “Kā tehnoloģijas maina to, kā mēs plānojam pilsētas un savstarpēji mijiedarbojamies?” parādīja XR tehnoloģiju lomu integrētā pilsētu plānošanā, kā arī 360 grādu video rīku telpiskās sajūtas atainošanai virtuāli. Šīs tehnoloģijas spēj padarīt publisko apspriežu objektus un plānus redzamus un radīt izpratni par problēmu galvenajiem cēloņiem, atainot risinājumus un tādējādi sarunas un lēmumus vairāk balstīt uz faktiem. Vadošais partneris demonstrēja XR iespējas gan gaisa piesārņojuma noteikšanā, gan neapdzīvotā resursa vizualizācijā, tika aktualizēts jautājums: cik un kā virtuālā realitāte  ir izmantojama ekonomikā un biznesā?

Projekta XR tehnoloģiju testēšana. Foto: Jalmari Sarla

Ainavu darbnīcas ALPS pārstāvji prezentēja sociālās inovācijas lomu publiskajā telpā prezentācijā “Apvienot un realizēt” (“Unite&realize”), argumentējot starpdisciplināras komandas nozīmi stabilas un labas pilsētvides veidošanā, to saistot ar tiešo kontaktu un akcentējot sajūtu un savstarpējas komunikācijas nozīmi procesa labvēlīgam rezultātam. Damiano Cerrone, neatkarīgas ideju laboratorijas Demo Helsinki konsultants, prezentācijā “Cilvēki pirmajā vietā, pilsētplānotāja rokasgrāmata” (People first, a plannter’s manual), lieliski parādīja līdzdalības plānošanas principu pielietošanas nozīmi  ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Vienmēr aktuālo un diskutablo jautājumu par datu nozīmi un potenciālu pilsētplānošanā prezentēja Dainis Jakovels, Vides risinājumu institūta galvenais pētnieks “Attālā izpēte: no iespējām uz iespējām”.

Ekrānuzņēmums no prezentācijas “Attālā izpēte: no iespējām uz iespējām” Autors: Dainis Jakovels (Vides risinājumu institūts)

Ar prezentācijām varat iepazīties šeit.

Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam projekta “Visionary, Participatory Planning and Integrated Management for Resilient Cities” /Augmented Urbans /“Virtuālā pilsētvide” mērķis ir uzlabot integrētu pilsētvides plānošanu, ieviešot un attīstot jaunas metodes, pieejas un rīkus, t.sk. jauno tehnoloģiju pielietošanu papildinātās (AR), virtuālās (VR) un jauktās realitātes (MR) tehnoloģijas, lai šos procesus padarītu sabiedrībai saprotamākus un veicinātu plašākas aktīvās sabiedrības mērķorientētu iesaisti pilsētu plānošanā, pilsētu spēju pielāgoties pārmaiņām.

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!