Trešdiena, 2024. gada 3. jūlijs
Teksta izmērs:

Mayors Adapt iniciatīva

02 Jūl, 2015

Iniciatīva ir vērsta uz pielāgošanos (adaptation) klimata pārmaiņām. Mayors Adapt ir Mēru Pakta ietvaros uzsākta iniciatīva , kas ir vērsta uz adaptācijas pasākumu ieviešanu pašvaldību līmenī, veicinot adaptācijas stratēģiju un pasākumu izstrādi un ieviešanu. Mājas lapa: http://mayors-adapt.eu/

Adaptācija klimata pārmaiņām ir svarīgs pasākumu kopums mainīgos un ekstrēmos klimatiskos apstākļos, lai samazinātu postījumus cilvēka un dabas infrastruktūrai, mazinātu klimata pārmaiņu ekonomisko un sociālo ietekmi, kā arī nodrošinātu videi draudzīgu attīstību.

Mayors Adapt ietvaros pašvaldības paraksta vienošanos par apņemšanos divu gadu laikā izstrādāt adaptācijas stratēģiju un reizi divos gados ziņot par progresu adaptācijas sfērā. Pašvaldībām Mayors Adapt dod sekojošas iespējas:

·         Iespēja apmainīties ar pieredzi ar citām pašvaldībām (šobrīd 130)

·         Informēšana par finansējuma pieejamību (sadarbība ar LIFE programmu)

·         Aizdevumu pieejamība caur Eiropas Investīciju Banku

·         Informatīvie pasākumi reģionā

Mayors Adapt ir noderīgs instruments pašvaldībām, kas vēlas attīstīt savu spēju pretoties klimata pārmaiņā (resilience) vai, kas jau ciešs no klimata pārmaiņām un vēlas mazināt ekonomisko un sociālos zaudējumus. Iniciatīvas sadarbība ar tādām finanšu programmām kā LIFE dod priekšroku pašvaldībām, kas ir dalībnieces Mayors Adapt programmā (efektīvāka informācijas apmaiņa, konsultācijas, pieredzes apmaiņa utt.). Kopumā no Eiropas Savienības budžeta 20% līdz 2020.gadam tiks veltīti ar klimatu saistītu projektu īstenošanai, tostarp adaptācijai.

Latvijas pašvaldības šobrīd nav starp šīm 130 Mayors Adapt pašvaldībām, bet ir novērojama virzība uz gudrāku un visaptverošu sapratni par klimata pārmaiņām reģionālā līmenī. Šobrīd Salacgrīvai jau ir izstrādāta adaptācijas stratēģija, bet nākotnē ir paredzama lielāka pašvaldību aktivitāte adaptācijas sfērā un klimata jautājumos kopumā.

Pielikumi:

Apņemšanās vienošanās:_

Informācija par Adapt

Gustavs Gudzuks
vecākais eksperts
Klimata pārmaiņu un adaptācijas politikas nodaļa
Klimata pārmaiņu departaments
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālrunis: 67026594
© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!