Ceturtdiena, 2024. gada 4. jūlijs
Teksta izmērs:

Salaspilī top atvērtais sociālo pakalpojumu centrs

30 Mai, 2021

2020. gada nogalē Salaspils novada Sociālā centra un Dienas centra personām ar funkcionāliem traucējumiem telpās (Skolas ielas 7) tika uzsākti vērienīgi remontdarbi, lai izveidotu un atvērtu Sociālo pakalpojumu centru. Šī centra tapšanas mērķis ir izveidot sabiedrībā balstītus pakalpojumus, kas ļaus personām ar garīga rakstura traucējumiem (turpmāk – GRT) veiksmīgāk iekļauties sabiedrībā. Bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu vecākiem, kuri dzīvo ģimenēs, tiks piedāvāti dažāda veida rehabilitācijas pakalpojumi, kas ļaus uzlabot vai noturēt esošā līmenī fizisko un garīgo attīstību, funkcionēšanas spēju, socializēšanos u.c.

Šo pakalpojumu ieviešana top Deinstitucionalizācijas (turpmāk – DI) projekta ietvaros, pateicoties Eiropas Savienības fondu finansējumam (Eiropas Savienības fonda projekta “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība DI plāna īstenošanai Salaspils novadā” Nr. 9.3.1.1/19/I/051 ) un Salaspils novada pašvaldības līdzfinansējumam.

Personām ar invaliditāti, kurām ir veikta individuālo vajadzību izvērtēšana un atbalsta plāna izstrāde, Salaspilī būs pieejami vairāki DI pakalpojumi.

Šī projekta ietvaros ikvienam bērnam, kuram izstrādāts individuālais atbalsta plāns, būs iespēja saņemt bezmaksas sociālās rehabilitācijas pakalpojumus – multi-sensoro istabu un dažādu speciālistu atbalstu (fizioterapeits, audiologopēds, psihologs u.c.).

Pakalpojums “Atelpas brīdis” paredzēts, lai atvieglotu ikdienas soli ģimenēm, kurās dzīvo persona ar GRT un funkcionāliem traucējumiem. Šo pakalpojumu var salīdzināt ar diennakts bērnudārzu, kur ģimene savu bērnu var nodot gādīgās rokās no vienas līdz trīsdesmit dienām gadā. Pakalpojums sevī ietver sociālo aprūpi, uzraudzību, ēdināšanu, fiziskās aktivitātes, pašaprūpes un sociālo prasmju uzturēšanu, saturīgu brīvā laika pavadīšanu un nepieciešamības gadījumā – veselības aprūpes speciālistu palīdzību.

Grupu dzīvokļa pakalpojums paredzēts cilvēkiem ar GRT, kuri ar nelielu atbalstu var dzīvot patstāvīgi. ANO Konvencijā par personu ar invaliditāti tiesībām ir noteikts, ka visām personām ar invaliditāti ir vienlīdzīgas tiesības dzīvot sabiedrībā ar tādu pašu izvēles brīvību kā citiem cilvēkiem. Grupu dzīvokļos personas ar GRT varēs dzīvot patstāvīgi un vienlaikus saņemt sev nepieciešamo atbalstu.

Dienas centrā personām ar funkcionāliem traucējumiem personas ar GRT arī turpmāk varēs saņemt sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus (mākslas terapiju, mūzikas terapiju, drāmas terapiju, speciālistu konsultācijas u.c.). Visi pakalpojumi vērsti uz sociālo prasmju uzturēšanu un attīstīšanu, izglītošanu, kvalitatīvu brīvā laika pavadīšanu; tie sniedz iespējas iesaistīties dažādās aktivitātēs, kā arī saņemt siltas pusdienas.

Jau šobrīd DI projekta ietvaros gan bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, gan pilngadīgām personām ar GRT tiek realizēti individuāli pakalpojumi, to skaitā aprūpe mājās, reitterapija, audiologopēda un citu speciālistu nodarbības.

Kas tad ir Deinstitucionalizācija? Labklājības ministrija kopā ar Latvijas plānošanas reģioniem un visām Latvijas pašvaldībām īsteno DI projektu, kas vērsts uz cilvēku ar īpašām vajadzībām atbalstu, viņu neatkarīgas dzīves veicināšanu, pašnoteikšanās un iekļaušanās sabiedrībā iespēju radīšanu, kā arī atbalsta sniegšanu šo cilvēku ģimenes locekļiem.

DI projekta ietvaros Latvijas pašvaldībās tiek piedāvāts plašs pakalpojumu klāsts, lai:

• bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē;

• bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā;

• pilngadīgās personas ar GRT, atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu, varētu izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

DI projekta mērķis ir arī novērst institucionalizāciju nākotnē, nodrošinot sabiedrībā balstītu un ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu pieejamību.

Plānots, ka jaunos pakalpojumus varētu sniegt līdz šī gada beigām Salaspils novada iedzīvotājiem.

Rīgas plānošanas reģions īsteno ESF projektu Nr.9.2.2.1./15/I/002 “Deinstitucionalizācija un sociālie pakalpojumi personām ar invaliditāti un bērniem”.

 

© Rīgas plānošanas reģions. 2022 / Izstrādātājs
Paziņojums par sīkdatņu izmantošanu
Mūsu portālā tiek izmantotas sīkdatnes. Lietojot portālu, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzini vairāk!