Šodien ir otrdiena,  16. janvāris - Lidija, Lida
Janvāris, 2018  
P O T C Pk S Sv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
AIZVĒRT
Mēneša jautājums
Vai ekonomiskā krīze Latvijā ir beigusies?
  • Kā apsaimniekot svētvietu?
    09.05.2012

    Rīgas plānošans reģions kā projekta "Kulta identitāte"  vadošais partneris aicina  pašvaldību attīstības plānošanas speciālistus, kā arī zemes īpašniekus, kuru īpašumos atrodas dabas svētvietas vai citi aizsargājami dabas objekti, novadpētniekus, tūrisma speciālistus, gidus un citus interesentus uz semināru ar pieredzes apmaiņu par seno svētvietu apsaimniekošanas un saglabāšanas jautājumiem Latvijā, Igaunijā un Zviedrijā. Seminārs notiks otrdien, 5. jūnijā Kokneses novadā, viesnīcas „Orinoko” konferenču zālē un to organizē projekta partneris Zemgales Plānošanas reģions. Semināra sākums plkst. 9:00

    Semināra darba kārtībā paredzēts iepazīstināt interesentus ar dabā sastopamo seno svētvietu – akmeņu, avotu, alu, koku, kalnu un pakalnu, kā arī citu līdzīga rakstura objektu saglabāšanas iespējām un aizsardzības pamatprincipiem, atbilstoši gan normatīvajiem aktiem, gan ikdienas iespējām, lai nodrošinātu to ilgtspējīgu apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Pastiprināta uzmanība minētajiem objektiem pievērsta tāpēc, ka svētvietas un ar tām saistītās leģendas, nostāsti un teikas ir būtiska kultūrvēstures mantojuma daļa, kas līdz šim maz zināma plašākai sabiedrībai un līdz ar to maz izmantota ikdienas dzīvē. 

    Pasākums plānots laikā, kad kulmināciju sasniegusi Centrālās Baltijas jūras reģiona INTERREG IVA programmas atbalstītā projekta „Senās kulta vietas – nozīmīgs vides un kopēju identitāti veicinošs elements Baltijas jūras reģionā” ieviešana. Tieši patlaban Rīgas, Kurzemes, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionos beidzas pērnajā gadā ekspedīciju laikā apzināto seno svētvietu apsaimniekošanas stratēģijas izstrāde, ietverot indididuālus ieteikumus katram objektam, atbilstoši tā atrašanās vietai, stāvoklim pašlaik un izmantošanas iespējām. Top brošūra un tūrisma karte ar parauga maršrutiem, ietverot katrā reģionā nozīmīgākās, ceļojumu galamērķim piemērotākās svētvietas un to apkaimē esošos citus populārākos apskates objektus, tiek domāts par informatīvo zīmju un stendu izgatavošanu un izvietošanu, kā arī vērienīgām publicitātes aktivitātēm, informējot par Latvijas vērtībām potenciālos apmeklētājus no Eiropas valstīm. 

    Semināra dalībniekiem būs interesanti dzirdēt projekta ārzemju partneru – Igaunijas un Zviedrijas ekspertu stāstījumu par viņu valstīs uzkrāto pieredzi šāda tipa kultūrvēsturiskā mantojuma apsaimniekošanā un aizsardzībā, kā arī pašmāju ekspertu vēstījumu par seno svētvietu klasifikāciju un atsevišķu kulta objektu iekļaušanu tūrisma apritē, tostarp Rīgas reģionā. Tiesa, no ekspedīcijās iegūtās informācijas var secināt, ka mūsu reģionā visvairāk ar leģendām un teikām apvītas vietas atrodas Alojas, Siguldas novados, kā arī Kurzemes pusē - Kandavas un Jaunpils apkaimē. Reģiona centrālajā daļā, par spīti daudzajām vēstures liecībām, ka Daugavas krastos jau sensenos laikos mituši cilvēki, ziņas par svētvietām nav saglabājušās, jo mūsdienās daudzas no šīm vietām ir apbūvētas. Varētu vaicāt, vai arī tas ir Vella pirksts mūslaikos?  Tā jau teikās stāsta, ka senlaikos daudzas vietas izpelnījušās Velna vārdu viņa daudzo nedarbu dēļ, arī Nārūžas Velna grāvis, kur Velns ar akmeņiem aizbēris Nārūžas upīti, jo līdz Gaujai neesot paspējis aizstiept - gailis nodziedājis.  Bet varbūt - atriebdamies zvejniekam, kas pie upītes makšķerējis un negribējis Velnas zivis dot...   

    Dalība seminārā jāpiesaka projekta Zemgales koordinatorei Lindai Šarķei – Fedjajevai, raksot uz e-pastu: linda.sarke@zpr.gov.lv , vai zavnot - 63021250.

    Vairāk par projektu lasiet mājas lapā

     
     
    SAGATAVOJA: 
    Sadarbībā ar ZPR speciālistu J.Kāli, 
    Liesma Grīnberga
    Projekta vadītāja
    Rīgas plānošanas reģions
    Tālr. 67559826
     
     
     
     
     
     
    © Rīgas plānošanas reģions. 2007. E-pasts: rpr@rpr.gov.lv
    Izstrāde: ALT RD Interneta risinājumi